Kjøkkenhygiene

De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming eller for sen nedkjøling av mat, lagring ved for høy temperatur og slurv med renhold. Ved å følge Mattilsynets råd, unngår du å bli syk.

Vask hendene

Du bør alltid vaske hendene før du spiser, før du lagar mat, mellom håndtering av ulike råvarer og, selvsagt, etter toalettbesøk. Om du kan unngå det, bør du ikke lage mat til andre dersom du har omgangssyke, vondt i halsen eller betente sår på hendene.

Bruk rene redskaper

Vask kniver og skjærebrett ofte, og hold kjøkkenbenken ren. Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe. Vask den derfor i maskin på minst 60 grader, eller legg den i klor. Bytt klut ofte. Bruk aldri den samme kluten på benken og gulvet. Kjøkkenpapir er et godt alternativ til kluter.

God varme – eller rask nedkjøling

Skal du holde maten varm en stund før servering, må den være rykende varm – ca. 60 grader. Dersom maten blir lunken, kan bakterier vokse opp og føre til matforgifting. Er det lenge til maten skal spises, er det bedre å kjøle ned maten raskt og varme den opp igjen. Sett f.eks. kasserollen i kaldt vann og rør rundt. Dersom du deler maten opp i mindre porsjoner, går nedkjølingen fortere.

Sjekk temperaturen i kjøleskapet

Matvarer som må oppbevares kjølig, bør settes i kjøleskapet. Temperaturen i kjøleskapet bør være 4 grader eller lavere. Lav temperatur hindrer bakterievekst i matvarene.

Hold rå og tillaget mat fra hvarandre

Bytt redskap mellom ulike råvarer og ferdiglaget mat – eller vask redskapene godt mellom hver oppgave. På den måten unngår du å overføre matforgiftingsbakterier fra en råvare til en ferdig rett.

Varm mat skal være rykende varm

Ved 70–80 grader blir de aller fleste bakterier drept. Fjørfekjøtt og oppmalt kjøtt bør gjennomstekes. Når du steker hele kjøttstykker, som biff og koteletter, er det nok at overflatene blir godt stekte – det er her bakteriene er. Når du lager mat i mikrobølgeovn, bør du røre rundt og la retten stå noen minutter, slik at varmen blir jevnt fordelt.

Lær deg å lage trygg mat!

Følg de enkle rådene fra Mattilsynet på miniplakaten «Ikke nok å være god kokk», og unngå matforgifting hjemme. Bakterier finnes naturlig overalt, også i matvarer. Dersom du behandler maten feil, kan visse bakterier vokse og gjøre deg syk. Bakteriene stortrives og formerer seg raskt i temperaturer fra 8 til 60 grader. De aller fleste bakteriene dør når du varmer maten godt nok. De vanligste årsakene til matforgifting er: utilstrekkelig oppvarming, sen nedkjøling, lagring ved for høy kjøletemperatur og slurv med renhold.

Kilde: Matportalen.no