Lag hjemmelaget syltetøy, gelé og saft

Om bærkurven eller fryseren er full av bær, så kok noe hjemmelaget. Å sylte og safte selv er nemlig på vei til å bli trendy igjen. Her finner du oppskriftene og nyttige tips å ta med på veien, enten du skal koke hjemmelaget syltetøy, gelé eller saft.

Frysing

Bær har god holdbarhet i fryst tilstand og kan oppbevares med hell i flere år. Lang oppbevaring er imidlertid ikke noe mål i seg selv, og det anbefales generelt ett års oppbevaringstid – fra sesong til sesong.  Husk god emballering.

Det er viktig å bruke førsteklasses bær til frysing.

Tips

  • De peneste pyntebærene får vi ved at de fryses ned hver for seg på et brett, e.l. Når de er fryste, tas de over i en boks eller et glass og legges tilbake i fryseren. Dette kalles singelfryste bær.
  • Fryste bær med hamsen på kan også være fint å ha. Det er dekorativt f.eks. på en kake.
  • Bær bør tines langsomt i kjøleskapet, da blir de best og mindre bløte.
  • For mest mulig å unngå bløte bær etter tining, bør det ikke tilsettes sukker når du fryser dem ned. Smak heller til med sukker når du skal bruke dem.

Syltetøy

Lag et snarkokt syltetøy. Det er den enkleste metoden og gir et sikkert resultat. Passer godt for all slags bær. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor koker man små porsjoner av gangen. Rens bærene og vei dem opp. Sett over til koking - under lokk. Rør av og til. Harde bær som f.eks. stikkelsbær kan med fordel knuses. Når bærene er ferdig kokt (8–10 minutter), tilsettes sukkeret. Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst.  Fyll straks over på rene og tette glass.

Saft

Å lage saft selv er en måte å ta vare på egne ressurser fra hagen eller skogen. Bær som skal saftes bør være av fin kvalitet og fullmodne. Da blir utbyttet stort og saften får en fin smak og aroma. Forskjellige bærslag kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag.  Oppbevar saft mørkt og kjølig.

Les mer om hjemmelaget saft her.

Gelé

For å få en stiv gelé må vi bruke pektinrike bær. Dvs. at de er rike på stivelse. Sammen med riktig mengde syre og sukker, sveller pektinet og gjør saft om til gelé. Bær med lite syre kan tilsettes sitronsyre eller noen oppdelte eplekart. Pektinfattige bær kan blandes med pektinrike eller syrlige, lite modne epler. Eller man kan tilsette tykningmidler (syltepulver eller flytende pektin) som er å få kjøpt i butikken. Tyttebær, rognebær og tranebær er pektinrike sorter. Det er også endel pektin i rips, solbær og stikkelsbær, så sant de ikke er overmodne. Lag gelé av en blanding av forskjellige bærslag – gjerne sammen med frukt.

Det er viktig å være klar over at etter en regnfylt sommer så kan bær bli mer vannholdige. Dette igjen kan bidra til at geleen noen ganger ikke vil stivne. Er du engstelig for det, så bruk ekstra pektin som du kjøper i butikken.