» Avansert søk

Oppbevaring av frukt og grønnsaker

DEL: | | Tips en venn
Oppbevaring av frukt og grønnsaker

Temperatur, luftfuktighet, og lysforhold har betydning for lagring av frukt og grønnsaker. Her får du gode råd om oppbevaring.

Temperatur
Generelt kan man si at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden.

De vanligste fruktslagene som brukes, utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt via en modningsprosess. Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring. Steinfrukt og bær høstes nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet.

De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash.

Luftfuktighet
De fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løkvekster (gul, løk, purreløk, hvitløk) som fra naturens side er utstyrt for overvintring under tørre forhold. Røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft. Slike produkter bør oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten.

Lysforhold
Frukt og grønnsaker bør ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys. Dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges eller sikori som vil få en bitter smak eller skjemmende farge ved lyspåvirkning.

Hold avstand!
For eksempel tomat og eple, produserer stoffer etylen, og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker. Modne og umodne frukter bør heller ikke oppbevares sammen.

Bør oppbevares i romtemperatur:
Epler
Pærer
Melon
Banan
Papaya
Avokado
Tomat
Agurk
Artiskokk
Fersk ingefær
Aubergine
Squash


Bør oppbevares i kjøleskapet:
Steinfrukter
Bær
De aller fleste grønnsakerKilde: Matportalen.no