» Avansert søk
DEL: | | Tips en venn

Ripsgelé

Ripsgelé passer godt som tilbehør til for eksempel viltmiddager.

2-3 dl vann pr. kg rips

Til 1 l saft - 800 - 900 g sukker

 

Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Pektininnholdet blir veldig redusert i overmodne bær - som igjen gjør at geléen ikke stivner. De må være bær av førsteklasses kvalitet, slik at man unngår muggdannelse under lagring.

Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen. Sil saften og mål den opp. Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.

 

Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen. Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geléen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.

 

Helles over i rene!!! glass, krukker, e.l.

Oppskrifter

 • Rognebær- og eplegelé

  Rognebær- og eplegelé

  Hjemmelaget gelé av rognebær og epler er kjempegodt på brødskiva eller som alternativ til tyttebær ved siden av kjøttkakene eller viltkjøttet, elle... Les mer

 • Gulrotgelé

  Gulrotgelé

  Gelé med raspet gulrot ser dekorativt og spennende ut og passer godt til de fleste middagsretter. Den gjør seg også kjempegodt på et koldtbord. Les mer

 • Gelé med blåbær

  Gelé med blåbær

  Alle liker gelé. Ved å tilsette litt friske bær, får man med en gang en litt annerledes vri på desserten. Les mer

 • Papaya- og mangogelé

  Papaya- og mangogelé

  En fargerik vinner for store og små. Les mer