» Avansert søk
DEL: | | Tips en venn

5 om dagen

1 av 5

» Gjelder 1 porsjon.

Les mer om daglige anbefalinger

Surkål

Surkål er tradisjonelt tilbehør til jul, og den blir selvfølgelig best om du lager den selv fra bunnen av. Server den til ribbe, skinkestek, og som tilbehør til julens middager.

Vanskelighetsgrad: Lett

Tid: 40 - 60 min

Porsjoner: 4 | Skriv inn antall porsjoner du ønsker:

5 om dagen: 1 av 5

Ingredienser

  • 750 g hodekål
  • 2 stk eple (kan sløyfes)
  • 1 ts salt
  • ca. 2 ts karve
  • 2 ½ dl vann - eller kraft
  • 2 ts eddik, 7 %
  • 2 ts sukker

Fremgangsmåte

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft eller vann. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Smak til med eddik og sukker. Rør evt. inn litt fett fra ribben i surkålen før servering.

Lager du surkål av rødkål bør eddiken blandes inn før koking. På den måten bevares rødkålens farge best.

Oppskrifter

  • Rødkål

    Rødkål

    Surkål eller rødkål er et naturlig følge til julens mange middager. I Danmark er det mer vanligere å servere rødkål enn det er her i Norge. Les mer

  • Kålrotstappe

    Kålrotstappe

    Kålrotstappe smaker svært godt til tradisjonsmat som pinnekjøtt, men prøv også gjerne til annet stekt og røkt kjøtt, sommer som vinter. Les mer

  • Waldorfsalat

    Waldorfsalat

    Waldorfsalat er det naturlige tilbehør til kalkun til jul eller nyttår eller på julens koldtbord. Men du kan også servere den f.eks. til stekt kyll... Les mer

Filmer

Artikler

  • Det gode tilbehøret

    Det gode tilbehøret

    Kålrotstappen til pinnekjøttet, waldorfsalaten til kalkunen og andre gode salater til alle jule- og nyttårsmåltidene. Her er oppskriftene. Les mer