» Avansert søk
Stjernepekere

Bjørnebær

Varebeskrivelse

Bjørnebær er i form og fasong en blanding av bringebær og multer, men fargen er fra mørk fiolett til nesten svart. Smaken er også noe mindre søt enn andre bærtyper. Bjørnebær vokser vilt i Nord-Europa, Asia og Amerika. Selv sør i Norge kan vi finne viltvoksende bjørnebær. Mens bringebær løsner fra bærtappen ved modning og er hule inni, er bærtappen fast i bjørnebæret også etter modning. Både bær og bærtapp skal spises. Det finnes flere varianter bjørnebær hva gjelder form, farge og størrelser.

Bruksområde

Bjørnebær passer godt som tilbehør til is eller yoghurt. Fruktsalat med bjørnebær kan også anbefales. Bjørnebær egner seg også til terte, kake og pai. De kan også spises naturell med litt sukker og fløte eller varmes til is.

Egenskaper

Bjørnebær er fiberrik og har et høyt innhold av A- og C vitaminer.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare

Spiselig
del

100 %

Vann

86 g

KJ

180

Kcal

43

Protein

0.7 g

Karbo-
hydrat

6.4 g

Fett

0.4 g

Kvalitetskrav

Bjørnebær har ofte bedre holdbarhet enn andre bærvarianter. De skal ha jevn mørk farge med blankt og friskt utseende uten antydning til skader.

Fakta Bjørnebær

Norsk:

Bjørnebær

Latin:

Rubus fruticosus

Engelsk:

Blackberries

Tysk:

Brombeere

Fransk:

Mûre

Spansk:

Moras

Italiensk:

More

Lagringstemperatur:

0 - 2°C

Lagringskommentar:

Bjørnebær må oppbevares kjølig. Hvis de ikke er innpakket må de ha høy luftfuktighet og beskyttes for lufttrekk.

Norsk sesong:

august - september