» Avansert søk

Rips

Varebeskrivelse

Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best. Som hagebær er rips et av de mest hardføre vi har. Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Den røde ripsen har en noe friskere og syrligere smak enn den hvite. Sylting av rips vært kjent fra 1600-tallet og på 1700-tallet var buskene svært utbredt i landet vårt. I norske hager finnes det svært mange ripsbusker, men det er liten kommersiell produksjon. Rips inneholder stoffet pektin som gjør at den egner seg til gelé og sylting.

Bruksområde

Rips kan spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus, til is eller med melk. Rips kan også brukes til syltetøy, saft og gelé enten alene eller sammen med andre bær. Rips er god i pai sammen med andre bær. Rips brukes også som pynt på kaker eller kakefyll. Rips kan fryses.

Egenskaper

Rips inneholder en god del C-vitamin og mineraler.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare

Spiselig
del

100 %

Vann

81 g

KJ

223

Kcal

53

Protein

1.2 g

Karbo-
hydrat

6.9 g

Fett

1.2 g

Kvalitetskrav

Rips skal være velutviklet, velfarget, tørre og rene. De skal henge på stilken og skal ikke ha trykkskader eller flekker.

Oppskrifter

Fakta Rips

Norsk:

Rips

Latin:

Ribes rubrum

Engelsk:

Red currant

Tysk:

Rote johannisbeere

Fransk:

Groseilles rouges

Spansk:

Grosella roja

Lagringstemperatur:

0 - 1°C

Lagringskommentar:

Rips har bedre holdbarhet enn de fleste andre bærsorter. For å unngå at de blir bløte bør rips lagres tørt og så nær 0 grader som mulig.

Norsk sesong:

juli - september

Artikler