» Avansert søk
Stjernepekere

Solbær

Varebeskrivelse

Solbær er nær beslektet med rips og har vært viltvoksende før man begynte å dyrke dem. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet. Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål før man senere oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging. Kun en liten del av det som dyrkes av solbær i dag, omsettes i frisk tilstand da mye går til næringsmiddelindustrien til safting og sylting.

Bruksområde

Solbær kan spises naturell til dessert med sukker, til is eller med melk. Solbær kan brukes til syltetøy, saft og gelé. Solbær er også god i pai sammen med andre bær. Solbær er fin å lage vin og likør av og kan også fryses.

Egenskaper

Solbær inneholder mye anitoksidanter, bl.a. C-vitamin, flavonoider og anthocyaniner samt noe mineraler.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare

Spiselig
del

100 %

Vann

78 g

KJ

230

Kcal

55

Protein

1.3 g

Karbo-
hydrat

7.6 g

Fett

1 g

Kvalitetskrav

Solbær skal være velutviklede og mørke i fargen. De skal være tørre og rene. Solbær skal ikke ha trykkskader eller flekker.

Oppskrifter