» Avansert søk
Stjernepekere

Rabarbra

Varebeskrivelse

Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt. Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting. Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.

Bruksområde

Rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Rabarbra kan spises naturell, men da gjerne med litt sukker. Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott. Brukes til saft, sylting og hjemmelaget vin, og er også god til fyll i kaker og pai.

Egenskaper

Rabarbra er kalorifattig, inneholder A-, B- og C-vitamin samt noe mineraler.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare

Spiselig
del

90 %

Vann

94 g

KJ

65

Kcal

16

Protein

0.9 g

Karbo-
hydrat

0.7 g

Fett

0.2 g

Kvalitetskrav

Rabarbra skal være hel, fast, spenstig og ren, uten skader eller slim. Den skal ikke være for lett å knekke, men heller ikke slapp. Drivhusdyrket rabarbra er noe tynnere enn frilandsdyrket.

Oppskrifter

Fakta Rabarbra

Norsk:

Rabarbra

Latin:

Rheum rhabarbarum

Engelsk:

Rhubarb

Tysk:

Rhabarbe

Fransk:

Rhubarbe

Spansk:

Ruibarbo, Rapontico

Italiensk:

Rabarbaro

Lagringstemperatur:

0 - 2°C

Lagringskommentar:

Rabarbra har ganske god holdbarhet og kan holde seg i uker ved lav temperatur og riktig luftfuktighet. Holdbarheten kan også forlenges ved å pakke rabarbra inn i plast.

Norsk sesong:

juni - septmber