» Avansert søk
Stjernepekere

Brønnkarse

Varebeskrivelse

Brønnkarse (Nasturtium officinale) har en pikant, litt skarp smak, og brukes som krydder og dekorasjon til salater, grønnsaksretter og kjøtt. Brønnkarse spises vanligvis rå, og brukes til å dekorere fat umiddelbart før servering. Brønnkarse er relativt sjelden å finne på markedet i Norge, mens den er ganske vanlig i England og Tyskland. Selges i potte eller avskåret i pakker.

Brønnkarse skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Brønnkarse egner seg best rå og finhakket, f.eks. i salater og supper. Generelt kan krydderurter brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet.

Bladene til brønnkarsen har et høyt innhold av kalsium, fosfor og jern og er i tillegg en av de mest jodrike vekstene vi kjenner.

» Gå til faktaark om Krydderurter

Filmer

Fakta Brønnkarse

Norsk:

Brønnkarse

Latin:

Nasturtium officinale, Brassicaceae

Engelsk:

Water cress

Tysk:

Brunnenkresse

Fransk:

Cresson de fontaine

Spansk:

Berro de fuente

Italiensk:

Naturcio aquatico

Lagringstemperatur:

10°C i potte, 0 - 2°C avskåret

Lagringskommentar:

Brønnkarse har svært begrenset holdbarhet, og er derfor vanskelig å eksportere. Generelt har krydderurter på rot bedre holdbarhet enn avskåret.

Norsk sesong:

januar - desember