» Avansert søk
Stjernepekere

Grønnkål

Varebeskrivelse

Grønnkål er en kålsort og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til. Denne er likevel litt spesiell da den ikke danner et fast hode, men består av stilker i forskjellige lengder med mer eller mindre krusete blader. Den hører således til gruppen av bladkål. Grønnkål er mørkegrønn, saftig og sprø. Den har en kraftig kålsmak og brukes som grønnsak. Kålsmaken kan bli litt mildere om grønnkålen blir utsatt for frost. Da omdannes karbohydratene til sukker og smaken blir søtere.

Bruksområde

Grønnkål har en relativt kraftig kålsmak. Den kan brukes kokt i suppe eller stuinger. Den kan også smørdampes, kokes eller stekes. Grønnkål brukes også som pynt i stedet for salat.

Egenskaper

Grønnkål er en meget sunn grønnsak. Den er kalorifattig og er proppfull av A- og C-vitaminer og andre antioksidanter. Den inneholder også kalsium og fosfor og er en av de grønnsakene som inneholder mest jern.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare

Spiselig
del

60 %

Vann

85 g

KJ

150

Kcal

36

Protein

3.3 g

Karbo-
hydrat

2.2 g

Fett

0.7 g

Kvalitetskrav

Grønnkål finnes i forskjellige varianter med ulik størrelse. Det er derfor ingen kvalitetskrav til størrelse, men bladene skal ha en jevn grønn farge, være velutviklede og krusete. Grønnkål skal også være saftig, fri for skader og ha en frisk lukt.

Oppskrifter

  • Grønnkålsalat med eple

    Grønnkålsalat med eple

    En sprek, enkel og en litt annerledes salat med grønnkål, eple og rødløk og en herlig dressing som blandes godt inn i salaten før den serveres. Les mer

  • Ovnsbakt grønnkålomelett

    Ovnsbakt grønnkålomelett

    En enkel og kjempegod omelett med grønnkål, kokte poteter og løk. Denne kan du, sammen med godt brød, gjerne kan servere som middag på en travel dag. Les mer

  • Spicy grønnsaksuppe

    Spicy grønnsaksuppe

    Nydelig grønnsakssuppe som smaker litt "hot" og som varmer godt på en litt kald og sur dag. Å lage dobbel porsjon og fryse ned til siden, er lurt. Les mer

  • Kålsalat med marinert ost

    Kålsalat med marinert ost

    En herlig middagssalat hvor vi har bladet forskjellige sorter kål og salat, og toppet den med serranoskinke, marinert ost og krutonger. Godt brød t... Les mer

Fakta Grønnkål

Norsk:

Grønnkål

Latin:

Brassica oleracea sabellica

Engelsk:

Kale, Curly kale

Tysk:

Grünkohl

Fransk:

Chou frisé, chou vert

Spansk:

Col bretona, Col rizada

Italiensk:

Cavolo riccia, Cavolo nera

Lagringstemperatur:

0 - 2°C

Lagringskommentar:

Grønnkål har kort holdbarhet og egner seg ikke for langtidslagring. Ved optimal lagring på 0° C har den best holdbarhet. Grønnkål bør ha høy luftfuktighet og være beskyttet mot direkte lufttrekk og etylen.

Norsk sesong:

August - desember