» Avansert søk

Gulrot

Varebeskrivelse

Gulrot - en toårig vekst i skjermplantefamilien - kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har vært dyrket i minst 2000 år. Araberne tok med gulrot til Spania for ca 1000 år siden og herfra har den spredd seg over resten av Europa. Gulrot trives både i varme og kalde strøk og dyrkes over store deler av verden. Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje, finnes det sorte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best.

Noen gulrøtter blir lange og spisse, andre mer butte i fasongen, og noen nesten helt runde. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge. Den selges både i bunter med gresset på og pakket i poser eller beger.

Minigulrot er små gulrøtter som er mest brukt i storhusholdningsmarkedet. De er svært tynne og har en lengde på 8-10 cm eller mindre. Minigulrot selges med gresset på. Noe norsk vare om høsten ellers import resten av året.

Bruksområde

Gulrot spises enten som råkost eller kokt. Rå gulrot er fint som et mellommåltid, eller tilskudd i matpakken. Rå, revet gulrot passer godt til stekt fisk. Kokt gulrot er passende tilbehør til de fleste kjøtt- og fiskeretter. Gulrot brukes i supper, gryter og stuinger og er velegnet til wok. Den brukes også i pickles og til og med i kaker. Gulrøtter er også fine å bruke i rotmos, og vil sette en ekstra spiss på potetmos både på smak og farge.

Egenskaper

Gulrot er rik på betakaroten, som blir til A-vitamin i kroppen vår. Ellers inneholder den en del av de andre vitaminene, foruten kalium, jern og masse fiber.

Kokte og mosete gulrøtter inneholder hele tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter. Når gulrøttene kokes og moses, frigjøres antioksidantene.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare

Spiselig
del

89 %

Vann

89 g

KJ

153

Kcal

36

Protein

0.7 g

Karbo-
hydrat

6.7 g

Fett

0.1 g

Kvalitetskrav

Gulrot skal være fast, og fri for brune flekker, fremmed smak eller lukt. Gulrot skal være uten sprekker eller misfarging i toppen. Vasket gulrot skal være hel og ren. På buntegulrot skal gresset være friskt og grønt.

Oppskrifter

 • Smoothie med mango og gulrot

  Smoothie med mango og gulrot

  Hvem har sagt at smoothie kun skal inneholde frukt og bær? Grønnsaker smaker kjempegodt i smoothie, og gjør det enkel... Les mer

 • Ovnsbakte rotgrønnsaker med sitron

  Ovnsbakte rotgrønnsaker med sitron

  Rotgrønnsaker får en nydelig smak av å bakes i ovn. Og sitron gjør retten ekstra smaksrik og spennende. En enkel og g... Les mer

 • Gulrotkake

  Gulrotkake

  Denne oppskriften på gulrotkake er en av våre mest sette oppskrifter. Kaken er ekstra saftig, smaker nydelig og har god holdbarhet. Les mer

 • Lun salat med regnbuegulrøtter og appelsin

  Lun salat med regnbuegulrøtter og appelsin

  Nå får du tak i gulrøtter i nesten alle regnbuens farger. De er dekorative og gulrøttene med sterkest farge er en ane... Les mer

 • Gulrotsuppe

  Gulrotsuppe

  Gulrotsuppe er en klassiker. Lag den en litt kjølig kveld eller hell den over i en termos og ta med på tur. Les mer

 • Gulrotpaté

  Gulrotpaté

  Hvorfor ikke bruke gulrøtter på en litt mer utradisjonell måte? Her har vi laget en paté av med gulrot og sjalottløk som er helt nydelig ved siden ... Les mer

Filmer

Fakta Gulrot

Norsk:

Gulrot

Latin:

Daucus carota

Engelsk:

Carrot

Tysk:

Karotte, Mohrübe

Fransk:

Carotte

Spansk:

Zanahoria

Italiensk:

Carota

Lagringstemperatur:

0 - 2°C

Lagringskommentar:

Holdbarhet er avhengig av luftfuktighet. På spesiallager er gulrot holdbar i mange måneder.

Gulrot taper fuktighet 10 ganger raskere enn en potet pga. sitt tynne skall. Det sier seg selv at den liker en fuktig atmosfære med god luftsirkulasjon.

Norsk sesong:

januar - desember

 • Gulrot

  Gulrøtter er godt bakt i ovn sammen med løk og poteter. Bak til de er møre

  + Se alle tips

Artikler

Materiell