» Avansert søk
Stjernepekere

Nepe

Varebeskrivelse

Nepe er en gammel kulturplante og hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom. Nepe høstes ganske tidlig og får kun vokse i ca 6 uker før den tas opp. Den hvite runde rotfrukten er på dette stadiet liten i størrelse med en diameter på 8 - 10 cm. Tidlig høstet nepe er en velsmakende delikatesse med sin milde og deilige smak. Hvis nepen vokser lenger blir den større og smaken blir besk og konsistensen hard eller treet. Neper finnes også i flere varianter og formen kan være rund, oval eller avlang.

Bruksområde

Nepe skrelles før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat, den kan skjæres i skiver, kokes i lettsaltet vann og gjerne serveres med smør eller brukes som tilbehør til kjøtt. Nepe kan også stues, gratineres eller inngå i gryter eller supper.

Egenskaper

Nepe er kalorifattig. Den inneholder noe C-vitaminer, jern og kalsium.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare

Spiselig
del

77 %

Vann

91 g

KJ

115

Kcal

27

Protein

0.9 g

Karbo-
hydrat

4.7 g

Fett

0.1 g

Kvalitetskrav

Nepe tidlig høstet selges i bunter og skal være hvite, gjerne med en fiolett, grønn eller gul farge øverst rundt bladfestet. De skal være hele, rene, harde og fri for skader eller sliming.

Fakta Nepe, mainepe

Norsk:

Nepe, mainepe

Latin:

Brassica rapa var.

Engelsk:

Turnip

Tysk:

Mairübe, Weissrabe

Fransk:

Navet

Spansk:

Nabo

Italiensk:

Rapa

Lagringstemperatur:

0 - 2°C

Lagringskommentar:

Neper høstet tidlig egner seg ikke for langtidslagring og må oppbevares kjølig og mørkt med høy luftfuktighet.

Norsk sesong:

juli - september