» Avansert søk
Stjernepekere

Sjalottløk

Varebeskrivelse

Sjalottløk stammer fra Midtøsten og ble brakt til Europa av franske korsfarere. Den anses av mange for å være den fineste og mest delikate av løkene. Sjalottløk består av flere små, avlange løker også kalt fedd, som henger sammen, og som er omgitt et rødbrunt eller gult skall. Sjalottløk har en mer aromatisk søt og mild smak enn vanlig løk.

Bruksområde

Sjalottløk har mindre syre og er mindre bitter enn kepaløk. Den er derfor fin å bruke i retter der vi ønsker en mildere løksmak. Sjalottløk brukes rå, kokt, smørdampet eller stekt i retter på samme måte som kepaløk.

Egenskaper

Sjalottløk inneholder noe B- og C- vitaminer samt mineraler.

Kvalitetskrav

Sjalottløk skal være fast og velformet, hel, ren og ikke være kuldeskadet. Den skal ha en sterk løkduft og være fast og saftspent. Størrelsen bør være noenlunde jevn.

Oppskrifter

Fakta Sjalottløk

Norsk:

Sjalottløk

Latin:

Allium cepa aggregatum

Engelsk:

Shallot

Tysk:

Shalotte

Fransk:

Echalotte

Spansk:

Chalote, Escalonia

Italiensk:

Scalogna

Lagringstemperatur:

0 - 2°C

Lagringskommentar:

Sjalottløk har meget god holdbarhet på linje med kepaløk. Luftfuktigheten bør ikke overstige 65 % relativ fuktighet.

Norsk sesong:

august - april