Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
91 % 86 g 199 47 0.3 g 10 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kost fiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.1 g 2.5 g 2.5 g 11 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 0.4 Alfa-TE 0.02 mg 0.01 mg 0.2 mg 0.2 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.05 mg 1 µg 0 µg 10 mg 5 mg 0.1 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
133 mg 5 mg 0 mg 0 µg 0.04 mg 12 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Epler
Latin: Malus domestica
Engelsk: Apple
Tysk: Apfel
Fransk: Pomme
Spansk: Manzana
Italiensk: Mela

OM EPLER

Eplet har i uminnelige tider vært symbolet for denne frukten. Eple har et tynt spiselig skall som kan ha grønn, gul, gulrød, rød eller kombinasjoner av dette som farge. Fruktkjøttet er fast, og i midten av eplet er det et kjernehus som fjernes når eplet skal brukes til matlaging. Her i landet var det munkene som først startet med fruktdyrkingen. De forsto fort at Hardanger var et velegnet sted for dette og siden har det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal. Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter fremavlet i forskjellige produksjonsland, tilpasset de lokale dyrkningsforhold. Dette medfører at det stadig kommer nye varianter på markedet og at gamle går ut. Hos oss er det viktig at eple har gode smaksegenskaper og er velegnet for langtidslagring. De saftige sortene som vi dyrker i dag er et resultat av langvarig dyrkning og foredling.

De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Gravenstein, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Rød Prins/Kronprins, Lobo og vanlig Gravenstein.

Nyere sorter som er verd å nevne er Caroll og Geneva Early.

Bruksområde

Eple spises naturell. Smaken vil variere noe etter de ulike sorter og modningsgrad, men også det individuelle forhold av syre, sukker og aromastoffer. Eple brukes i fruktsalater, til ost, eller i paier. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er å anbefale, for ikke å glemme eplegrøt, eplemos og eplekake.

Egenskaper

Eple har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Eple har mest vitamin C rett under skallet, så spis epler med skallet på. Lagringsepler inneholder noe mer vitamin C enn de tidlige sortene. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Eple skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt, ha stilken på, og være uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted, men størrelsen i kassen skal være jevn. Det er også verdt å merke seg at de fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.

Lagring

1 - 2°C

Holdbarhet på epler kan variere en del i forhold til sort, dyrkningsland og lagringsbetingelser. Epler kan lagres i månedsvis på velegnede lagre for dette, så tabellen tar for seg oppbevaring i butikken. Tidlig høstede epler har en noe kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september. For all oppbevaring er det viktig å holde temperaturen så lav som mulig og ha riktig luftfuktighet.

Eplesorter

  • Aroma

    Aroma kommer opprinnelig fra Sverige og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Som navnet sier, er Aroma et aromatisk eple med nydelig smak. Bunnfargen er gul og den har et rødt kinn på solsiden. Flere nye varianter som har bedre dekning av rødfarge er under utprøving og Aroma amorosa, Aroma Lundberg eller bare Rød aroma blir nok vanligere i butikkene i årene som kommer. Aroma er velegnet både som spiseeple og husholdningsfrukt, og har god lagringsevne.

  • Braeburn

    Det har kommet mange relativt nye eplesorter på verdensmarkedet. Ofte er dette tofargede epler der smaken er hovedsaken, ikke utseende. Mange mener at Braeburn er en av de beste av disse. Eple er middels stort og rundt og varierer fra grønn-gul med røde seksjoner, til nesten helt rødt. Det er ofte litt matt i fargen. Det finnes også en ny variant, Royal Braeburn, som har bedre dekkfarge og ellers samme gode smak som vanlig Braeburn. Fruktkjøttet er sprøtt og fast med meget kraftig aromatisk smak. Braeburn kommer fra New Zealand, men dyrkes etter hvert i de fleste store produsentland.

  • Carroll

    Store og valseformede epler med innslag av rødt, delvis i striper. Eplet er noe kantet, og har fast og svært saftig fruktkjøtt. Sesong: September - oktober.

  • Delcorf

    Middels stort eple, flatrund til rund og velformet. Nærmest heldekket av svært mørk rødfarge. Fruktkjøttet er gulhvitt til grønnhvitt. Smaken er nokså syrlig og frisk med en fin karakteristisk aroma. Sesong: September - november.

  • Discovery

    Discovery er en halvtidlig eplesort med gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge. Eplet er middels stort, flatrunde og svært velformet. Skinnende rød dekkfarge. Fruktkjøttet er sprøtt og hvitt med søt og god aroma. Holdbarheten er ganske god. Sesong: September - oktober.

  • Elstar

    Elstar er et tofarget eple med gul bakgrunnsfarge med røde partier. Eplet er småfallent og noe flattrykt med gulhvitt, relativt mykt, søtt og svært aromatisk fruktkjøtt. God holdbarhet. Sesong: September - desember.

  • Fuji

    Fuji er en av de nyere tofargede eplesortene som øker sterkt på verdensmarkedet. Den kommer fra Japan, men dyrkes over store deler av verden. Eplet er middels stort, rundt og med rosa striper på lys grønn bakgrunn. Fruktkjøttet er sprøtt med høyt sukkerinnhold og behagelig, aromatisk smak. God holdbarhet.

  • Geneva Early

    Eplet er velformet og skallet rødt. Smaken er frisk og aromatisk, men syrlig. Sesong: August - september.

  • Gloster

    Middels stort konisk eple med mørk rød farge med enkelte grønne felter. Gloster har hardt fruktkjøtt med litt syrlig smak.

  • Golden Delicious

    Golden Delicious er et middels stort, konisk eple. Fargen varierer fra grønn til nesten helt gul. Fruktkjøttet er sprøtt med søt, mild smak. Eplet produseres i alle store eksportland, og selges hele året. Det er sannsynligvis det mest solgte eple i Norge. Ofte har det rust rundt stilkfestet, men dette har ikke noen betydning for kvaliteten på eplet. Noen hevder også at Golden Delicious dekket med rust er søtere enn andre. Eplet har søt og mild smak og god holdbarhet.

  • Granny Smith

    Granny Smith er et gressgrønt og skinnende eple som er middels stort og rundt. Eplet med det pussige navnet ble funnet som en mutasjon i hagen til en bestemor Smith i Australia og har derfra blitt spredd over store deler av verden. Sorten er verdens mest populære grønne eple og har sprøtt, hvitt fruktkjøtt med syrlig aroma. God holdbarhet.

  • Gravenstein

    Gravenstein kommer opprinnelig fra Danmark og er klassikeren i norsk epleproduksjon. Den har vært dyrket i Norge siden 1792, og er fortsatt en av de viktigste eplesortene her i landet. Gravenstein er gjerne storfalne, runde og litt knudrete rundt blomsterenden. Eplet er gult med rødt kinn og er lett å kjenne igjen på at skallet ”svetter” og virker fett. Gravenstein er svært saftig og et nydelig spiseeple med en litt syrlig, fin aroma. Regnes som et godt mateple, godt egnet til bakverk og med god holdbarhet.

  • Idared

    Idared er et stort, rundt eple med grønn bunnfarge og striper med intens rødfarge. Eplet kan også bli helt rødt. Et saftig og smakfullt eple med litt syrlig smak og god holdbarhet. Sesong: August - januar.

  • Ingrid Marie

    Rød Ingrid Marie er et rundt, litt flattrykt, middels stort eple med gul bakgrunnsfarge og rød dekkfarge. Smaken er frisk og god. God holdbarhet. Sesong: Oktober - januar.

  • Jonagold

    Jonagold er et storfallent gult eple med klare røde striper. Eplet er en krysning mellom Jonathan og Golden Delicious. Fruktkjøttet er sprøtt, litt mykt i konsistensen og søtt og aromatisk.

  • Julyred

    Julyred er et tidligeple som har slått bra an i Norge. Det har en jevn og pen rød dekkfarge og hardt fruktkjøtt med søt og aromatisk god smak. Begrenset holdbarhet. Sesong: August - september.

  • Kronprins/Rød Prins

    Kronprins er et høsteple som er vanlig i Hardanger. Det er middels stort, noe flattrykt i fasongen og har mørk rød dekkfarge. Fruktkjøttet er fast og sprøtt med en syrlig aroma.

  • Lobo

    Lobo er relativt storfallen, rund i fasongen og mørk rød av farge. Fruktkjøttet er hvitt, mykt og saftig, men ikke utpreget aromatisk. Begrenset holdbarhet.

  • Pink Lady

    Pink lady er en av de nye sortene tofarget eple. Den har klare røde striper på gul bakgrunn og dette gir eplet et skinnende utseende. Smaken er svært søt og samtidig aromatisk. Sorten er utviklet i Australia. Eplet har meget god holdbarhet. Pink Lady er et kommersielt navn og det stilles strenge krav for å bruke navnet. Frukt som ikke helt tilfredsstiller kravene selges under navnet Cripp's Pink.

  • Quinte

    Quinte er en storfallen tidligsort med pen rødfarge. Fruktkjøttet er mykt og har en syrlig, fin og særpreget smak. Quinte er utsatt for støtskader, og har begrenset holdbarhet. Sesong: August - september.

  • Red Delicious

    Red delicious er et avlangt, stort eple med klar rød farge i striper over en gulgrønn bunn. Eplene blir ofte helt røde og har mørt, sprøtt, hvitt og saftig fruktkjøtt med meget høyt sukkerinnhold. En sort med god holdbarhet.

  • Royal Gala

    Gala er en av de nyere tofargede storselgerne, og Royal Gala er en variant med penere rød farge. Middels stort, rundt eple med gul bakgrunn og røde striper. Sprøtt fruktkjøtt med søt og aromatisk smak. God holdbarhet.

  • Summerred

    Summerred er middels stor, oval til eggeformet med rød dekkfarge og sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Middels fast, saftig og sprøtt fruktkjøtt. Smaken er syrlig, god og aromatisk. Eplet har en god holdbarhet. Sesong: September - desember.

  • Sunrise

    Middels stort eple med glatt skall og regelmessig fasong. Rød dekkfarge på ca. halve eplet med kremgul til grønnhvit grunnfarge. Sunrise er et svært smakfullt, sprøtt og saftig med søt og god aroma. Kort holdbarhet.Sesong: September - oktober.

  • Vista Bella

    Vista Bella er en relativt ny tidligsort som har slått godt an i Norge. Den er middels stor og har en gulgrønn grunnfarge og mørk rød dekkfarge. Fruktkjøttet er friskt og aromatisk - noe syrlig. Eplet har begrenset holdbarhet. Sesong: August - september.

  • Åkerø

    Åkerø er grønnhvit med mer eller mindre teglsteinsrødt skall. Fruktkjøttet er grønnhvitt til gulhvitt, svært fast og med en aromatisk, mild, karakteristisk smak. Den har en noe avlang fasong, og det dannes ofte en utvekst ved stilkfestet. Holdbarheten er begrenset, fordi Åkerø har en tendens til å tape smak og fasthet ved lang tids lagring. Åkerø Hassel er en variant med et rødere skall. Sesong: oktober - desember.