Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
75 % 88 g 180 43 0.9 g 8.7 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 8.7 g 1.7 g 73 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
6 RAE 0 µg 0.2 Alfa-TE 0.09 mg 0.04 mg 0.3 mg 0.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.07 mg 33 µg 0 µg 54 mg 31 mg 0.1 mg 4 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
130 mg 10 mg 0.1 mg 0 µg 0.01 mg 18 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Småsitrus, Klementiner

OM KLEMENTINER

Det sies at klementinen er en tilfeldig krysning mellom mandarin og andre sitrusfrukter som f.eks. pomerans og bitter appelsin. Den ble oppdaget av pater Clement i Algerie omkring år 1900. Klementiner er vanligvis steinfrie, men finner du en stein i en klementin, er det kanskje en "hybrid" du spiser eller at treet har stått for nær et sitrontre, og blitt bestøvet av det. Klementiner har god smak, med perfekt balanse mellom sukker og syre. Klementin er en flattrykt frukt, med tynt oransjefarget skall.

Det finnes mange sorter klementiner som det ikke er så lett å se forskjellen på for andre enn kjennere, og de blir alle pakket og eksportert som klementiner. Hovedsortene i Norge regnes som Clemenules, og det er den vi spiser rundt juletider, men vi har også sorter som Marisol, Clemenvillas (hybrid), Clemenpons og Oronules. Vi importerer mye klementiner fra Spania, Marokko, Israel, Sør-Afrika, Uruguay, Chile og Peru.

I førjulstiden er det klementiner vi finner i butikken. Disse har vært importert til Norge siden 1963. På andre tider av året kan vi også finne nye mandarin-sorter.

Bruksområde

Klementiner spises i hovedsak naturell som en naturlig og velsmakende forfriskning, eller til dessert. Brukes også i fruktsalater, andre desserter, som kakepynt, pynt på ostefat, etc. Den har en fin balanse mellom søtt og surt, og får derfor en nydelig aromatisk smak.

Egenskaper

Klementin har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Klementin har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Småsitrus skal være hele, sunne og fri for sår og skader i skallet. Fruktene skal ikke ha fremmed lukt eller smak, de skal være saftspente, velformet og jevne i størrelse.

Lagring

0 - 2°C

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
75 % 88 g 180 43 0.9 g 8.7 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 8.7 g 1.7 g 73 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
6 RAE 0 µg 0.2 Alfa-TE 0.09 mg 0.04 mg 0.3 mg 0.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.07 mg 33 µg 0 µg 54 mg 31 mg 0.1 mg 4 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
130 mg 10 mg 0.1 mg 0 µg 0.01 mg 18 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Småsitrus, Klementiner