Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
60 % 85 g 150 36 3.3 g 2.2 g 0.7 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.5 g 0.1 g 2.1 g 3.8 g 5350 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
446 RAE 0 µg 5.4 Alfa-TE 0.11 mg 0.13 mg 1 mg 1.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.3 mg 120 µg 0 µg 120 mg 157 mg 1.7 mg 12 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
530 mg 30 mg 0.4 mg 2 µg 0.03 mg 56 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Grønnkål
Latin: Brassica oleracea sabellica
Engelsk: Kale, Curly kale
Tysk: Grünkohl
Fransk: Chou frisé, chou vert
Spansk: Col bretona, Col rizada
Italiensk: Cavolo riccia, Cavolo nera

OM GRØNNKÅL

Grønnkål er en kålsort og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til. Denne er likevel litt spesiell da den ikke danner et fast hode, men består av stilker i forskjellige lengder med mer eller mindre krusete blader. Den hører til gruppen bladkål. Grønnkål er mørkegrønn, saftig og sprø. Den har en kraftig kålsmak og brukes som grønnsak. Kålsmaken kan bli litt mildere om grønnkålen blir utsatt for frost. Da omdannes karbohydratene til sukker og smaken blir søtere. Derfor kan gjerne frisk grønnkål fryses før videre tilberedning. Er bladene litt slappe, har de godt av å ligge i kaldt vann en stund for å få spensten tilbake.

Bruksområde

Grønnkål har en god og kraftig kålsmak. Den kan gjerne spises rå i salat, men er vel så god når den er varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokkes, kokes, bakes og stekes. Den er nydelig i supper, stuinger og omeletter. Grønnkålchips er den beste snacksen. Grønnkål er også super å bruke i smoothie.

Egenskaper

Grønnkål har både lavt energi - og fettinnhold, samtidig som den har et høyt innhold av protein, beta-karoten, vitamin E og vitamin C, kopper og kostfiber. Grønnkål er også en kilde til vitamin B6, folat, kalsium og kalium. Protein bidrar til vekst i muskelmasse. Beta-katoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere stress og utmattelse. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Grønnkål finnes i forskjellige varianter med ulik størrelse. Det er derfor ingen kvalitetskrav til størrelse, men bladene skal ha en jevn grønn farge, være velutviklede og krusete. Grønnkål skal også være saftig, fri for skader og ha en frisk lukt.

Lagring

0 - 2°C

Grønnkål har kort holdbarhet og egner seg ikke for langtidslagring. Ved optimal lagring på 0° C har den best holdbarhet. Grønnkål bør ha høy luftfuktighet og være beskyttet mot direkte lufttrekk og etylen.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
60 % 85 g 150 36 3.3 g 2.2 g 0.7 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.5 g 0.1 g 2.1 g 3.8 g 5350 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
446 RAE 0 µg 5.4 Alfa-TE 0.11 mg 0.13 mg 1 mg 1.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.3 mg 120 µg 0 µg 120 mg 157 mg 1.7 mg 12 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
530 mg 30 mg 0.4 mg 2 µg 0.03 mg 56 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Grønnkål
Latin: Brassica oleracea sabellica
Engelsk: Kale, Curly kale
Tysk: Grünkohl
Fransk: Chou frisé, chou vert
Spansk: Col bretona, Col rizada
Italiensk: Cavolo riccia, Cavolo nera