Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
89 % 89 g 153 36 0.7 g 6.7 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0.2 g 6.5 g 2.7 g 5250 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
438 RAE 0 µg 0.6 Alfa-TE 0.05 mg 0.02 mg 0.8 mg 0.9 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.05 mg 15 µg 0 µg 4 mg 28 mg 0.3 mg 32 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
298 mg 12 mg 0.3 mg 0 µg 0.05 mg 29 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Gulrot
Latin: Daucus carota
Engelsk: Carrot
Tysk: Karotte, Mohrübe
Fransk: Carotte
Spansk: Zanahoria
Italiensk: Carota

OM GULROT

Gulrot trives både i varme og kalde strøk og dyrkes over store deler av verden. Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje, finnes det sorte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best.

Noen gulrøtter blir lange og spisse, andre mer butte i fasongen, og noen nesten helt runde. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge. Den selges både i bunter med gresset på og pakket i poser eller beger.

Bruksområde

Rå gulrot er fint som et mellommåltid, eller tilskudd i matpakken. Rå, revet gulrot passer godt til stekt fisk og andre middagsretter. Gulrot brukes rå, kokt, bakt, i supper, i gryter og stuinger og er velegnet til wok. Den er nydelig i pickles og i kaker. Gulrøtter er også fine å bruke i rotmos, og vil sette en ekstra spiss på potetmos både på smak og farge. Den passer til det meste.

Egenskaper

Gulrot har et høyt innhold av betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Gulrot har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Gulrot skal være fast, og fri for brune flekker, fremmed smak eller lukt. Gulrot skal være uten sprekker eller misfarging i toppen. Vasket gulrot skal være hel og ren. På buntegulrot skal gresset være friskt og grønt.

Lagring

0 - 2°C

Holdbarhet er avhengig av luftfuktighet. På spesiallager er gulrot holdbar i mange måneder.
Gulrot taper fuktighet 10 ganger raskere enn en potet pga. sitt tynne skall. Det sier seg selv at den liker en fuktig atmosfære med god luftsirkulasjon.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
89 % 89 g 153 36 0.7 g 6.7 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0.2 g 6.5 g 2.7 g 5250 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
438 RAE 0 µg 0.6 Alfa-TE 0.05 mg 0.02 mg 0.8 mg 0.9 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.05 mg 15 µg 0 µg 4 mg 28 mg 0.3 mg 32 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
298 mg 12 mg 0.3 mg 0 µg 0.05 mg 29 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Gulrot
Latin: Daucus carota
Engelsk: Carrot
Tysk: Karotte, Mohrübe
Fransk: Carotte
Spansk: Zanahoria
Italiensk: Carota