Jordskokk

Jordskokk kommer opprinnelig fra Nord-Amerika og kom til Europa på 1600-tallet. Etterhvert ble den dyrket over store deler av Europa, også i Skandinavia. Jordskokk var en ganske utbredt grønnsak i Norge før poteten kom.

Jordskokk er omtalt i den aller eldste hagebruksboka i Norge, Horticultura, som ble gitt ut i 1694. Jordskokk var en ganske utbredt grønnsak i Norge før poteten kom. Poteten ble som kjent meget populær på 1800-tallet og jordskokken ble da mindre vanlig. Nå er den på vei til å bli et vanlig syn i grønnsaksdisken. Jordskokk er en liten rotknoll som er hardfør og lett å dyrke. Den er knudrete og noe uregelmessig i fasongen. Skallet er tynt og varierer fra gult til rødfiolett. Det sprø og saftige fruktkjøttet er hvitt eller lys gult og har en søt, nøtteaktig og delikat smak. Direkte oversatt blir det botaniske navnet 'knollsolsikke' på norsk. Det norske navnet jordskokk en forkortet form av jordartiskokk, som kommer av det tyske navnet Erdartischoke. Den norske sesongen er fra september til november. Jordskokk tåler frost. Den inneholder inulin som fungerer som en frostveske slik at overvintret jordskokk kan høstes når frosten går i april-mai. Det importeres ellers jordskokk fra bl. a. Frankrike.

Bruksområde

Jordskokk kan brukes rå i salater og råkost. Skal den brukes rå, bør man dryppe litt sitronsaft over straks etter skrelling, ellers blir den sort. Den er meget anvendelig. Jordskokk kan wokkes, bakes og kokes. Den er nydelig i supper, gryter og pureer og den er fin å bruke til chips. Jordskokken børstes grundig, og tilberedes med skallet på. Det tynne skallet er spiselig, men vanligvis skrelles jordskokken før servering.

Egenskaper

Jordskokk har lavt fettinnhold og er en proteinkilde. Protein bidrar til vekst i muskelmasse. Jordskokk er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Videre er jordskokk kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, samt at jordskokk har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Jordskokk skal være hel og saftspent, og uten tegn til angrep av skadedyr. Bløte flekker eller mugg skal ikke forekomme.

Lagring

0 - 2°C

Jordskokk kan lagres i lang tid, dersom den lagres kjølig, fuktig og mørkt. Hvis den blir liggende tørt og varmt mister den fort fargen og blir bløt og rynkete.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

April, Mai, Oktober, November, Desember
Norsk
Jordskokk, Knolljordskokk
Latin
Helianthus tuberosus
Engelsk
Jerusalem artichoke, Topinambour
Tysk
Topinambur, Erdbirne, Erdartischoke
Fransk
Topinambour
Spansk
Girasol, Aguaturma
Italiensk
Topinambur, Girasole articocco

Produksjon av jordskokk