10 ting du kanskje ikke visste om moreller

Moreller er en uimotståelig sommersnack. Men vet du hvordan du best oppbevarer morellene? Og hva er forskjellen mellom moreller og kirsebær? Kan de fryses? Vi har samlet fakta som du kanskje ikke visste om den norske morellene.
 1. Kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi kaller kirsebær. Norske moreller er så gode og søte og nytes best som de er, kirsebær er mer syrlige og kan godt brukes i pai, syltetøy og kompotter.
 2. Moreller inneholder mye fiber som gjør godt for fordøyelsen, og er også en god kilde til kalium som er bra for blodtrykket. Den sterke røde fargen vitner om at moreller inneholder godt med antioksidanter.    
 3. Moreller har kort holdbarhet og oppbevares best i kjøleskap, ved 2–4 grader. Sett dem gjerne ut i romtemperatur noen minutter før du skal servere dem, da kommer smaken bedre frem.
 4. Moreller kan fryses! Frys dem med stein, uten stilk.
 5. I Norge produseres det mest moreller i Hordaland, Sogn og Fjordane, Telemark og Buskerud. Sesongen er kort og varer fra juli til august.
 6. Moreller kommer opprinnelig fra Kina der de har vært dyrket i over 4000 år.  
 7. Moreller finnes i en rekke forskjellige varianter og i flere farger. Noen er gule, gulrøde, mørkerøde eller nesten svarte.  
 8. Navnet moreller sies å komme fra en veldig gammel kirsebærsort fra Château de Moreilles i Frankrike. Men disse var mørke og sure - altså ikke helt det samme som de søte, saftige morellene vi er vant til.  
 9. De vakre blomstene på morell- og kirsebærtrærne blir sett på som symbol på vår, ungdommelighet, kvinnelig skjønnhet og håp.  
 10. Moreller er en steinfrukt og er i slekt med plommer.   
  Søtkirsebærtreet brukes ikke bare for høsting av frukt. Selve tresorten brukes ofte til å lage finere møbler og musikkinstrumenter. 

Les mer: Derfor bør du spise moreller

Oppskrifter

LES MER