Hopp til innhold

Salgskurvene for bringebær i butikk peker rett oppover. I 2013 ble det solgt 2 152 tonn bringebær i Norge, mot 922 tonn i 2010.

Nå får vi friske bringebær i butikkene hele året, mens den norske sesongen varer fra midten av juli til midten av august. De først norske bringebærene som kommer i butikken er dyrket i tunnel, og kommer fra Nordfjord, Sogn, Rogaland, Agder, Vestfold og Buskerud. På grunn av den varme forsommeren i år, modnes bærene nå nesten samtidig over store deler av Sør-Norge. Og kvaliteten er det ingenting å si på.

I midten av juli kan vi forvente full markedsdekning av norske bringebær, og da kommer også frilandsbærene for fullt. Sorten Glen Ample ruver som hovedsorten, men Asker følger etter.

Vi kan takke engelskmennene som var de første som på 16-tallet startet opp med bringebærdyrking.

De fleste liker bringebær best nettopp som de er, men gjerne sammen med vaniljesaus, vaniljekesam eller is. De er i tillegg kjempefine som fyll i kaker og i fruktsalater, og som topping på frokostblandingen sammen med melk eller cottage cheese. Overraskende nok er bringebær perfekt match som tilbehør til spekemat og i diverse salater til middag.

Bringebær skal oppbevares kaldt, men det er viktig å temperere dem før servering. Ta bærene ut av kjøleskapet minst to timer før servering. Først da får man fram smak og aroma for fullt.

Bringebær gjør seg også godt glasset, enten det er smoothie eller boblende drikke. Ekstra dekorative isbiter lager man raskt ved å putte et bringebær i isbiteformene.

I tillegg er de en kilde til vitamin C og kostfiber.

Så hva venter du på?