Hopp til innhold

Den varmebehandlingen en forvellingsprosess gir har betydning både for næringsinnhold, farge, konsistens og aroma. Forvelling er også med på å stoppe enzymenes utvikling i varen og å hindre forskjellige kjemiske forandringer under lagring i fryseren og ved opptining.
 
Fremgangsmåte for forvelling

Bruk alltid førsteklasses råvarer. Rens og vask grønnsakene. Blomkål og brokkoli deles opp i passe buketter. De kan med fordel ligge i saltvann ca. 15 minutter for å få ut eventuelle småkryp. Ellers må aldri grønnsakene bli liggende i vann. Forvell små porsjoner - ½ - 1 kg av gangen. Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i kokende usaltet vann. Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp. Beregn forvellingstiden fra vannet koker opp igjen. Bruk varselur så de ikke blir for mye kokt. Flytt grønnsakene fra kjelen og over i isvann til avkjøling (f.eks. ren oppvaskkum med isbiter i). La dem ligge i isvannet like lenge som forvellingstiden. La de avkjølte grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle, pakk og frys dem straks.

Egnet emballasje

Fryseemballasjen skal hindre at vann fordamper fra varen, at varen setter smak på andre matvarer i fryseren eller tar smak av andre ting. Pakkemateriellet må ikke sette smak på varen. Videre må emballasjen være så solid at den ikke ødelegges av skubbing og støt. Pakken bør merkes med innhold og pakkedato.

Mange bruker tomme isbokser, melkekartonger eller annen engangsemballasje som fryseemballasje. Det er viktig å merke seg at denne typen emballasje i utgangspunktet er ment for engangsbruk. Et generelt råd er at engangsemballasje ikke bør gjenbrukes til oppbevaring av andre næringsmidler enn det som de opprinnelig var fylt med.

Nedenfor finner du en oversikt over forskjellige grønnsaker og forvellingstider:

Asparges: Hvit asparges forvelles i 3-4 min. Grønn asparges egner seg ikke til frysing, men nytes når den er fersk.

Blomkål: Buketter forvelles i 2-3 min.

Brokkoli: Buketter forvelles i 2-3 min.

Belgvekster: Strengles (dvs. ta bort "tråden"). Forvelles i 2-3 min.

Dill: Fryses raskt i plastpose/boks som den er, eller klippet opp. Ikke forvell. Ved bruk kryster man bare fra emballasjen over maten, lukker og legger tilbake i fryseren igjen.

Gressløk: Som dill.

Kruspersille: Som dill og gressløk.

Knollselleri: Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.

Persillerot: Som knollselleri.

Purre: Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm, må forvelles i 2-3 min. Bør pakkes godt pga. sterk lukt.

Rosenkål: Forvelles i 3-4 min.

Spinat: Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.

Sukkererter: Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1 - 2 min.

Maiskolber: Forvelles hele i 6-7 min.

Paprika: Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.

Løk: Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt. Løk er for øvrig en rimelig vare hele året, så kanskje bruke fryseplassen på noe annet?

Gulrøtter: Kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min. Gulrøtter er også en rimelig vare omtrent hele året.

Kilde: Matportalen.no