Hopp til innhold

Hva er anbefalt dagsdose av vitamin C?

  • Friske voksne trenger 75 mg
  • Barn 24 - 40 mg
  • Gravide og ammende 85 -100 mg

Gode kilder til vitamin C i kostholdet – innhold pr. 100 gram matvare [1]

Vitamin C finnes spesielt i sitrusfrukter, men også i solbær, kålrot, poteter og andre bær, frukt og grønnsaker. Poteter er en god kilde til vitamin C, selv om det er flere andre produkter som har en høyere konsentrasjon. Årsaken er at vi spiser ganske mye potet; i snitt ca. 20 kg pr person år i Norge.

  • Gul paprika 163 mg, rød 126 mg
  • Solbær 159 mg
  • Grønnkål 120 mg
  • Brokkoli 67 mg
  • Appelsiner 51 mg
  • Klementiner 49 mg
  • Kålrot 35 mg
  • Potet 15-25 mg
  • Norske epler 10 mg

Du kan fint dekke ditt dagsbehov av vitamin C ved å spise en appelsin, eller du kan spise paprika på brødskiven og potet og brokkoli til middag. Kålrot, kalt "Nordens appelsin", er også en god kilde. Overdosering av vitamin C skjer sjelden, fordi kroppen skiller ut overskuddet gjennom urinen.

Hvordan bevare vitaminet ved tilbereding?

Vitamin C kan ødelegges ved tilbereding siden det er et vannløselig vitamin. Det brytes ned av koking, lys, oksygen, røyking og varme.

Den beste måten å varmebehandle grønnsakene på er derfor å dampkoke eller koke i så lite vann som mulig og så raskt som mulig. Det er lurt å ta vare på kokevannet til supper og sauser. Vitamin C som har lekket ut vil finnes i kokevannet. Baking av grønnsaker og poteter i ovnen er også en fin metode for å bevare mest mulig vitamin C.

Frukt og grønt som er oppdelt bør dekkes til før bruk fordi oksygenet i luften fører til vitamintap.

Spiser du 5 om dagen hver dag trenger du ikke vitamintilskudd

Frukt, bær og grønnsaker er fantastiske produkter som setter smak og farge til hvert måltid.

All frukt og grønt inneholder en helt unik sammensetning av vitaminer, mineraler, antioksidanter og plantestoffer. Derfor bør vi spise variert med mange farger hver dag.



[1] Kilde:  Matvaretabellen