Hopp til innhold

5 om dagen er et overordnet mål i kostrådene og en mulighet for alle de som ønsker å spise godt og kose seg uten å måtte begrense inntaket. Forbruket av frukt, bær og grønnsaker har økt jevnt gjennom de siste årene, men det gjennomsnittlige norske forbruket er imidlertid fortsatt et godt stykke unna å spise 5 om dagen.

Frukt og bær kjøpes ofte på impuls og er godt å ha tilgjengelig både som dessert, mellommåltid og til kveldskos. Siden dette er levende varer, er behandlingen av varene i butikken spesielt viktig. Stygge varer selger ikke. Arbeidet som gjøres i butikken kan derfor ha stor effekt på våre hverdagsvaner.

Følgende butikker har nådd til topps i årets konkurranse:

  • Coop Mega Bekkestua – store supermarkeder / hypermarkeder
  • Coop Marked Syvde – små supermarkeder
  • Bunnpris Oldeide - supretter
  • Jacob’s Majorstuen – åpen klasse

Årets spurtprisvinnere er:

  • Bunnpris Oldeide - bær
  • Matkroken Måsøy – Rotgrønnsaker og poteter
  • Matkroken Vengsøy - Løk
  • Matkroken Åse - Epler

Bakgrunnen for konkurransen

NM i frukt og grønt skal bidra til å fremheve og hedre de frukt- og grøntansvarlige som gjør en god jobb hver eneste dag for å friste forbrukerne til å handle mer frukt og grønt. Tanken bak er helt i tråd med intensjonsavtalen som helseminister Bent Høie nylig signerte der han etterlyser nettopp økt konkurranse.

Det er tiende året på rad at NM i frukt og grønt arrangeres. Konkurransen ble opprettet i 2007 av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i samarbeid med bransjebladet Dagligvarehandelen og analyseselskapet Nielsen Norge.

Les mer om konkurransen og årets finalister her.

Lærerik og hyggelig premietur

Vi vil invitere frukt- og grøntansvarlig i de fire vinnerbutikkene til en premietur i Stavangerområdet. Der vil vi besøke flotte miljøer som er opptatt av produktutvikling, mangfold og energinøytral produksjon, helt i tråd med forbrukernes ønsker om kortreist, sunn og god mat. Ulike produsenter, som Ryfylke Tomat og Miljøgartneriet  vil ta oss imot i tillegg til at vi skal spise godt, utveksle erfaringer og få spennende opplevelser. Turen vil bli arrangert i mai måned.  Den skal være hyggelig og nyttig, og ikke minst håper vi at vinnerne kan ta matnyttig kunnskap med tilbake til sine butikker og kjeder.

 

Bildet viser overrekkelsen av vinnerprisen til Coop Mega Bekkestua - kategorien Store supermarkeder / Hypermarkeder.