Julematen – gamle tradisjoner og nye impulser

Julematen er tradisjonsmat hos svært mange av oss. En undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt høsten 2019 bekrefter at tradisjonene står sterkt, men viser også at stadig flere ønsker seg et vegetarisk alternativ ila. juledagene.

Gå til undersøkelsen.

 

54 % av jentene mellom 18-25 år vil ha vegetarmat i juledagene

Stadig flere, spesielt unge kvinner, ønsker å spise vegetarmat ila juledagene. Da er det fint å finne gode alternativer som gir gode julesmaker. Nøttestek og veggisterkaker og gode vegetariske alternativer som gjerne kan serveres sammen med det tradisjonelle tilbehøret til annen julemat, som rødkål, surkål og mandelpoteter. Ulike friske salater kan smake godt for alle etter noen dager med mye kjøttmat. Kanskje skal nye tradisjoner innføres med nye familiemedlemmer? Deilige retter til julebordet kan være spinat og soppai servert sammen med lun gulrotsalat. Disse rettene passer også godt alene en rolig kveld i juleferien. 

 

Tradisjonsmaten topper listen

Surkålen er en vinner, sammen med ribbe og mandelpoteter på julaften. 84 % spiser surkål til middag på julaften, men bare en av tre lager den selv. Halvparten av befolkningen oppgir at de spiser kålrotstappe på julaften, og her er det 9 av 10 som lager den selv.

 

Nesten alle kan lage kålrotstappe men bare 1 av 3 lager sin egen surkål

De tradisjonsrike grønnsakene er viktige på juletallerkenen, både surkål, rødkål, kålrotstappe og ertepure hører julen til. Undersøkelsen viser at nesten halvparten av de spurte mener at de kan lage surkål selv, men her ser vi en stor forskjell i alder. Det er de eldste som kan lage surkål, blant de yngste er det bare 1 av 5 som vet hvordan de kan lage sin egen surkål.

 

Riskrem og multekrem er de mest brukte dessertene

Julen er høysesong for desserter. Det spises nok mer desserter mellom jul og nyttår enn det gjøres mellom nyttår og jul, og enkelte tradisjoner forandrer seg lite. Kremdessertene riskrem og multekrem topper listen over folks dessertvalg på julaften. 36 % foretrekker riskrem og 23 % ønsker seg multekrem. Her er det også et generasjonsskille – de eldste vil ha multekrem, og de unge foretrekker riskrem. Vi vil anbefale en deilig frisk bærsaus til riskremen, og kanskje også noen friske bær for å toppe opplevelsen.