Hopp til innhold

Det finnes flere kutteverktøy i handelen som gjør denne jobben enklere og fruktbitene penere. Noen redskaper ansees som kjekke å ha, mens andre bruker man faktisk mer enn man i utgangspunktet hadde trodd.

Oppkuttet frukt og grønnsaker til små barn er en selvfølge, og jo enklere det er for dem å spise, jo mer spiser de. Oppkutting forenkler spisingen, skall og kjøtt setter seg ikke så lett fast i tannreguleringen, bitene er lette å bite over og man kan spise bare det man har lyst på og samtidig variere med annen frukt. 

Epledeleren

Et verktøy som har vært glemt lenge, og som tidligere ble sett på som et hjelpemiddel kun når man bakte eplekake, er epledeleren. Kanskje har flere den i skuffen uten å egentlig å vite hva den skal brukes til. Epledeleren tar bort kjernen og deler eplet i båter. Husk at når du kutter opp epler og pærer, så oksiderer de raskt og blir brune. Legg dem derfor i litt vann med sitron. Da holder de seg lyse i fruktkjøttet.

Ananasdeleren

Ananas er kanskje den frukten vi vegrer oss mest for å dele opp. Hvis du ønsker å dele den opp og servere den uten skall, for eksempel i en fruktsalat eller som terninger på tannstikkere, gjør dette verktøyet jobben enklere og tar vare på mer av fruktsaften. Skjær av bladene og en tynn skive med toppen på ananasen. Sett ananasdeleren på midten av frukten og skru den nedover. Når du er kommet til bunnen, holder du igjen skallet og drar opp ananasdeleren. Resultatet er en spiral med ananasskiver og noe saft igjen i ananasskallet.

Juliennejern

Juliennejern (helt til venstre i bildet under) brukes til å lage strimler av sitrusskall, grønnsaker og annet - både tynne og litt tykkere strimler. La skallet sitte på sitrusfrukten og husk å vaske den først.

Grapefruktkniv

En grapefruktkniv (nr. 2 fra høyre i bildet under) har en bøy på kniveblad et og er fin å bruke til å hule ut en halv grapefrukt eller melon.

Parisiennejern

Parisiennejernet (i midten på bildet under) ser ut som et lite iskulejern. Det er fint å bruke når du skal lage melonkuler, kiwikuler, nepekuler, potetkuler eller lignende. Passer utmerket å bruke på frukt du kan ha i velkomstdrinker eller i fruktsalat.

Mangodeler

Mangodeler brukes til å kutte mangoen i tre deler. På denne måten kan du enkelt og greit kvitte deg med den store flate stenen i midten.

Hvor får jeg tak i disse redskapene?

De fleste av disse redskapene kan du kjøpe i dagligvarebutikken - ta en titt i frukt- og grønnsaksavdelingen eller sammen med andre kjøkkenredskaper. De fleste butikker med kjøkkenutstyr burde også ha de fleste av disse redskapene.