Iselin og Olav

Liker ikke barnet ditt grønnsaker?

De fleste foreldre har opplevd at det er mer brokkoli på gulvet enn hva poden har fått i seg under middagen. Barn foretrekker det som er søtt fremfor det som er bittert, og mange opplever at grønnsaker er vanskelig å få barn til å like og å spise. Men må det være sånn?

Fortsett å tilby

Evolusjonsmessig vil hjernen vår ha fett, sukker og salt. Det er fordi det var det vi trengte for å overleve i starten. Grønnsaker inneholder lite fett, sukker og salt og er derfor noe hjernen ikke natrulig foretrekker.

Du har sikkert hørt mange ganger at man må smake på ny mat opptil 15 ganger før man egentlig vet om man liker det eller ikke. Gi derfor ikke opp dersom barnet sputter ut og ikke vil spise. Fortsett å tilby samme matvare. Hvis maten ikke er tilgjengelig for barnet, vil barnet iallefall aldri lære å spise det.

Liker ikke

Mange opplever at barnet liker en matvare en dag, men ikke vil ha det dagen etter. Det er helt vanlig. Barn blir påvirket av andre rundt seg og hvis noen andre barn sier de ikke liker så smitter det veldig. Samtidig går barna gjennom ulike smaksfaser. Den neofobiske fasen kommer gjerne når barnet er 1 1/2 - 2 år. Barnet blir plutselig skeptisk til mat som det tidligere har likt. Det kan være frustrerende, men husk at denne fasen går over for de aller fleste. Et tips er å fortsette å tilby maten, uten å presse barnet til å spise.

Ulike konsistenser

Hva smaker en gulrot? Oppfattelsen av smaken på gulrot avhenger av hvordan den serveres. En kokt og myk gulrot smaker annerledes enn en rå og hard gulrot. Smaken av gulrot vil kunne påvirkes når den strimles eller skjæres i biter og staver. Noen barn liker kokte gulrøtter og noen barn liker rå gulrøtter. Prøv å kutte gulroten i ulke former.

 

Fra jord til bord

Det er lettere å få barna til å smake på noe man har vært med på å både dyrke og lage selv. Ta barna med på hele prosessen fra jord til bord. La barna plukke grønnsakene i butikken. Gjerne så og høst egne grønnsaker i hagen eller ta barna med på en besøksgård. Og la barna slippe til på kjøkkenet med skrelling og kutting.

Kamuflasje?

Noen foretrekker å kamuflere grønnsakene i maten, feks med en stavmikser. Men lærer barnet da å spise grønnsaker? Det kan jo være en hjelp for å få i barnet grønnsaker, men det kan på lang sikt være bedre å vise barnet hva du putter i maten.

Hvordan få barnet til å smake?

Når du skal servere ny mat, kan det være lurt å servere det sammen med mat som barnet allerede liker og er trygg på. Legg maten adskilt på tallerkenen, da får barnet bedre oversikt over hva som ligger på tallerkenen.

Unngå press og bestikkelser. Og ikke kall alle grønnsaker for "grønnsaker". Bruk navnet på den enkelte grønnsak. Da unngår man at barnet ikke vil spise "grønnsaker", men kun den enkelte grønnsak man i den fasen ikke vil spise.

 

 

Har du lyst på mer inspirasjon?