Hopp til innhold

Opplysningskontoret for frukt og grønt, Skolefrukt og Gartnerhallen deler ut norske epler til alle Oslos skolebarn denne dagen, fordi vi vet at bare et fåtall spiser frukt i løpet av skoledagen, men at alle som får frukt liker det.

Norske epler har hatt en god oppvekst – derfor smaker de så godt

Epledagen er ment for å markere dagen og hedre de norske eplene som har vokst opp i vår norske natur, med lange lyse dager og kjølige netter. Det er derfor de smaker så godt.

Eplet smaker godt, er sunt og ser bra ut. Det er søtt, skinnende, saftig, smakfullt, syrlig og sprøtt, og det kan til og med være slankende. Eplet har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, og vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer.   

Opprinnelig kommer eplet fra Asia. Det var munkene som startet med fruktdyrking i Norge.  Det finnes flere tusen sorter, tilpasset lokale dyrkingsforhold. I Norge i dag har vi ca. 20 sorter som er vanlig å finne i salg gjennom sesongen. De viktigste områdene for epledyrking her i landet er Hardanger, Sogn, Østfold og Vestfold.

De vanligste norske sortene er: Aroma, Summerred, Discovery, Gravensten, Rubinstep, Julyred og Åkerø.

Eplet skaper glede - bli med å feire

Bruk anledning til å lage fest i hverdagen:  

  • Har du for mange epler i hagen? Gi et eple til en venn eller en nabo – få et smil tilbake.
  • Gi barna et eple med skolematen – gjerne med et lite eplesmil.
  • Lag grove eplemuffins sammen etter skolen.
  • Lag en deilig epledessert eller eplekake og inviter familie og venner på besøk.
  • Inviterer til epleverksted – lag noe godt som kan bevares i flasker, glass eller krukker og nytes utover vinteren.
  • Har du mange epler i hagen – inviterer til plukking og kjør frukten til et frukt- og bærpresseri nær deg. Da får du deilige produkter tilbake og slipper å se frukten råtne på bakken.

Se mer informasjon om norske epler og mange gode matlagingstips med epler. 

Les om konkurransen vår på Instagram - Vinn en drømmedag for klassen.