Hopp til innhold

Hipp hurra for Epledagen! Eplet er den frukten vi alle føler er vår nasjonale frukt. Det finnes flere tusen eplesorter i verden. De mest spiste eplesortene i Norge er Aroma, Rød Gravenstein Summerred og Discovery. Norske epler modnest veldig langsomt gjennom sommeren med lyse netter. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.

Morsomme eplefakta:

Epleslang I eldre Frostatingsloven (1100-1200) het det at straffen for å stjele annen manns eple, var å erstatte verdien og i tillegg betale bøter.

Eplenikkers En eplenikkers er en nikkers som er veldig vid ved knærne og derfor egnet til å stappe epler i på epleslang.

Eple-OL I den første olympiaden i år 776 f.Kr. fikk seierherren et eple i premie.

An apple a day? Det engelske ordtaket "An apple a day keeps the doctor away" er et ordtak som er basert på den folkemedisinske tradisjonen, som visste at epler fremmer fordøyelsen og hindrer forstoppelse. Dette er behørig dokumentert av moderne medisin. For å oppnå denne effekten bør imidlertid epler spises på tom mage, og så sant det er mulig skal epler spises med skallet på. To tredeler av alt fiber og verdifulle antioksidanter finnes nemlig mellom skallet og frukten.

Epletips

  • Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet.
  • Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken.
  • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel.
  • Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra og stek.