Hopp til innhold

Sunn julesnacks

Her finner du et utvalg tips og oppskrifter som passer bra å lage sammen med barna:

  • Julesmoothie
  • Jordbær-julenisser er enkle å lage og veldig søte.
  • Lag en "sukkertøystang" av banan og jordbær.
  • På Luciadagen den 13. desember kan du gjerne servere eplegløgg eller appelsingløgg til de tradisjonelle lussekattene. Prøv også denne:   fruktsalat med sharon og granateple.
  • Kall appelsiner og klementiner for solegg og gi barna litt sol i vintermørket!
  • "Pimp" opp knaskerøttene ved å kalle dem 'snømenn-neser' og la barna dyppe dem i "snø-dipp" bestående av f.eks. kesam med litt hvitløk og sitron drysset med hvit kakeglitter.

 

Jule-aktiviteter

Ha et lite juleverksted sammen med barna hvor dere lager julekalender av litt rødt bånd, appelsin og nellik (fire rader med seks nelliker på hver rad) og nyt den deilige duften av jul. Det går også fint an å dekorere klementiner med f.eks. små stjerner, lys eller tekst som 'God jul'. Denne aktiviteten passer nok best for de større barna da nelliker ofte kan være litt harde og spisse.

 

Lag et fruktjuletre sammen

Kutt opp frukt og la barna være med å lage et fruktjuletre. Lag et juletreformet fat av aluminiumsfolie og dekk det med frukt som fiken, klementiner, druer, bær, persimon, kiwi og pærer.

 

Bruk pepperkakeformer til å stikke ut frukt

Pepperkakeformer er ikke bare til å lage pepperkaker med, du kan også bruke dem til å stikke ut figurer i frukt og grønt. Del melon, persimon, mango og kålrot i skiver og la barna lage fargerike engler, menn og koner, snøkrystaller og hjerter.

 

Tørket frukt til dekorasjon og gaver

Lær barna hvordan man tørker frukt. Det er spennende for dem å se hvordan frukten skifter konsistens og går fra å være myk og saftig, til å bli tørr og seig. Dessuten er det morsomt for dem å se forskjellen på for eksempel fersk og tørket fiken (som mange spiser til jul) og lære at rosin egentlig bare er tørket drue. Et enkelt sted å starte, er å tørke sitrusskiver. De kan fint spises som snacks og brukes i bakverk, eller man kan bruke dem til å lage flotte juledekorasjoner med.

Vask appelsiner og klementiner og tørk dem godt. Skjær dem i tynne skiver. Legg dem på et bakepapir på et stekebrett og sett i ovnen på 50-60 grader. Ta brettet ut etter ca. 2 timer og la skivene lufttørke til de er sprø. Tiden på dette varierer etter tykkelsen, men regn med ett døgn. Et godt alternativ til å bruke bakepapir, er bakematte i silikon som gjør det enklere å fjerne skivene.

Skallet gir en litt bitter smak. Om du ønsker mildere skiver kan du skrelle frukten før du skjærer den i skiver.

Tørkede sitrusskiver passer også ypperlig for barna å lage gaver av. Kjøp for eksempel små glasskrukker på en hobbybutikk og la barna dekorere dem med sløyfer, klistremerker, glitter og lignende. Juledekorerte kremmerhus er også fine å bruke.