Hopp til innhold

Oddeskogen barnehage

Skrevet av: Oddeskogen barnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

S: I vår barnehage har vi jobbet systematisk med kosthold de siste par årene. Litt "historikk": Allerede for to år siden vurderte vi å bli en "MER-barnehage" - som det het da, men siden vi sto på trappene til å flytte inn i et nytt og større barnehagebygg. ønsket vi først å jobbe litt på "egenhånd". I vår barne-, og voksengruppe har vi de med alt fra sterke mat-allergier til andre kroniske lidelser direkte relatert til mat. Dette var utgangspuktet for å gjøre noe med kostholdet vårt; "Hva med de som ikke kan ha det?" ble et ofte stilt spørsmål... I tillegg ønsket vi å ha et større fokus på å servere mer frukt og grønt i stedet for kaker og is - og da visste vi at det å bli en "5 om dagen" barnehage ville være til inspirasjon for oss. Med å ha større fokus på frukt og grønt ville vi samtidig eliminere mange av problemstillingene knyttet til allergier og liknende. I første omgang opprettet vi en kostholdsgruppe som består av en ansatt fra hvert team, i tillegg en fra ledelsen. Gruppa utarbeidet en perm som ble delt ut til hver avdeling - noen av kapitlene i permen er:- - innledning; kostholdet i Oddeskogen barnehage - frokost og lunsj - fruktmåltidet - bursdager og feiringer - div. oppskrifter og tips Kostholdsgruppa har ett møte i kvartalet, hvor vi både snakker om det som fungerer bra, samt forsøker å finne gode løsninger på de utfordringene man har. I tillegg har vi erfart at det å ha slike møter gjør at det blir lettere for hele barnehagen å holde fokuset der vi ønsker det skal være, vi holder oss selv oppdaterte og husker med dette å informere nytilsatte, nye vikarer samt foreldre og barn. Dette var litt om bakgrunnen, nå til litt av det vi gjør i dag. Servering av frukt og grønt til alle barnehagens måltider har blitt en selvfølge. Hos oss får barna servert både frokost, lunsj og det tradisjonelle fruktmåltidet rundt kl. 14-15.00. Vi forsøker å veksle mellom ulike frukter og grønnsaker, og har bl.a. erfart at en "ny" grønnsak må få tid til å introduseres. Man må gjerne bli vant til å se den på bordet en tid før man finner det for godt å smake (gjelder forøvrig både voksne og barn) - og da må man tåle at både en og to blomkåler visner bort for oss før det blir rift om den! Det er fort gjort å konkludere med at "nei, dette vil ikke barna våre ha" - og sånn gå glipp av både nye smaksopplevelser og nye favoriter. P: Vi skiller litt mellom hverdagsfrukt og festfrukt. Bursdagsbarnet får være med å velge sine favorittfrukter og grønnsaker og måten det skal serveres på. Hos oss har ikke foreldrene med noe hjemmefra når barnet deres skal feires i barnehagen - noe som oppleves greit for alle parter. Festfrukt praktiseres forøvrig også i sammenheng med andre typer fester i barnehagen. I: Da vi tok valget om å fokusere mer på et sunnere sammensatt kosthold, informerte vi om dette på foreldremøte høsten 2011. Vi meldte oss inn i "5 om dagen" nå i vår, og har bevisst valgt å ikke dele ut materiellet / sette i gang før vi har informert om dette på høstens foreldremøte som vil avholdes om en måneds tid. E: Vi håper på å fullføre E-læringskurset i løpet av høsthalvåret vi nå går inn i. Enten enkeltvis eller sammen som gruppe.