Hopp til innhold

Kanvas Kladden barnehage

Skrevet av: Kanvas Kladden barnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

MER-satsningen Rapport fra Kladden barnehage Litt om Kladden Kladden er en nystartet Kanvas barnehage. Vi startet opp i januar 06. I høst er vi i underkant av 100 barn og 24 ansatte. Bygget er tilrettelagt for å inspirere og tilrettelegge for barns lek og læring. Barna får gå hvor de vil ut i fra hva eller hvem de vil leke med, eller hvilken aktivitet de vil holde på med. Vi har egne soner til de forskjellige aktivitetene, to kjøkkensoner, amfi, atelier, våtrom, sanserom og vinterhage. I tillegg har vi forskjellige lekesoner; dukkekrok, klosserom etc. Servering av oppkuttet frukt som en del av måltidene. Vi serverer oppkuttet frukt på følgende måte i Kladden: • Til frokost hver dag • Til lunch hver dag • Frukt og/eller grønnsaker med på turer når vi spiser ute. • Vi har middag en gang i uka, da er alltid minst en av ingrediensene grønnsaker. Vi har også middager kun bestående av grønnsaker. F.eks. potetsuppe og tomatsuppe (laget fra bunnen av) Fruktfest. Vi har fruktfest den første torsdagen i hver måned. Vi har stort sett variert mellom fruktcocktail med youghurt (til de som vil ha) og fruktspyd. Fruktfestreportoaret vil vi utover høsten utvide og utvikle. På barnas bursdag har vi opplevelsesbursdag, frukt og grønt inngår da som en del av dagens matservering. Annet fra Kladden Vi har vanndispensere plassert i hver etasje slik at barna har fri tilgang på vann hele dagen. Disse benyttes flittig. Til måltidene serverer vi melk og vann. For å gjøre vannet mer spennende tilsetter vi ofte f.eks. agurk, appelsin, sitron eller mynteblader. Vi har også prøvd isbiter med frosne bær. I Kladden er vi så heldige å ha en flott vinterhage. Her har vi urter stort sett hele året. Ellers har vi dyrket våre egne agurker og tomater. Vi sår frø av ulike typer grønnsaker tidlig om våren som vi planter ut i kjøkkenhagen. I år har vi gulrøtter, mainepe, sukkererter og vårløk. I tillegg har vi plantet poteter som vi har høstet og spist som snacks, stekt i ovn med olje, urter fra vinterhagen og litt salt og pepper. Nydelig!!!! Barna elsker å være med i vinterhagen og vanne, smake og lukte på urtene og snakke om plantene våre. Vi har anlagt kjøkkenhagen i vår og barna har vært ivrig med på hele prosessen, fra å spa opp plenen, kjøre på jord, så frø og høste inn og smake på avlingen. I tillegg har vi ripsbusker og frukttrær. Disse er litt for små enda til at det er så mye avling, men rispkarten var spennende å smake på i vår. På turene våre plukker vi blåbær, bringebær og rognebær som vi tar med til barnehagen og lager syltetøy av eller bare spiser som de er. Vi har tenkt å lage rognebærgele i høst. KANVAS hadde 20 årsjubileum i fjor og alle KANVAS barnehagene fikk i oppdrag å arbeide med et prosjekt over temaet TID. Vi i Kladden valgte å kalle prosjektet vårt Tidsreisen. Tidsreisen omfattet forskjellige fagområder i Kladden bl.a. også det som har med kosthold å gjøre. Hva spiste mennesker før i gamle dager og nå i vår tid. Vi hadde bl.a. om vikingetiden, som avslutning på Tidsprosjektet vårt arrangerte vi en foreldrefest hvor vi presenterte det vi hadde holdt på med for foreldrene. I kostholdsgruppen serverte vi brenneslesuppe og fortalte hvordan vikingene hadde brennesleåkre som en del av matforrådet og bl.a. laget brenneslesuppe. Suppen ble smakfull og mange syntes den var svært god. Informasjon til foreldrene om MER-satsningen Vi informerte foreldrene på foreldremøte denne våren om MER-satsningen ved at vi laget frukt – og grøntfest. Vi laget flotte fruktfat og grønnsaksfat med ulike diper, bl.a. vaniljeyoughurt med kanel til å dyppe eplebåter i og urtediper til grønnsakene. Vi hadde breadsticks som tilbehør (som vi laget av hjemmebakt brød) og vann med bl.a. isbiter med frosne bær i. Foreldreutvalget har i samarbeid med barnehagen, fra og med i høst startet fruktabonnement fra Bama. Vi får dermed frisk og variert frukt levert på døren to ganger i uken. På denne måten står vi også friere når vi vil kjøpe inn sesongens frukt og lage fruktfest. Demonstrasjonsbarnehage Kladden er demonstrasjonsbarnehage. På disse demonstrasjonene serverer vi frukt – og grønnsaksfat med urtedip. Til drikke får de vann med agurk, sitron e.l. og kaffe og te. Dette gjør vi også for å vise at et av våre satsningsområder er kosthold og helse. E-læringskurset Vi har dessverre ikke fått satt av tid for personalet til å sertifisere seg, fordi vi er en nystartet barnehage og har måttet bruke kreftene på andre ting. Men vi har brukt mye tid både på personalmøter, planleggingsdager og studietur til å snakke om kosthold og hvordan vi vil planlegge og gjennomføre måltidene, både når det gjelder barnas deltakelse i forbindelse med måltidene og læring om sunt kosthold. Slik vi ser det har dette vært vel så godt anvendt tid som å gå gjennom e-sertifiseringskurset på frukt.no. Vi synes MER-prosjektet er et veldig godt og bevisstgjørende tiltak, et viktig tiltak for å endre på barns spisevaner. Vi tillater oss likevel avsluttningsvis å komme med en kort tilbakemelding på e-læringskurset. Vi opplever at spørsmålene kunne gitt mer hensiktsmessig læring for barnehage personell. Det var litt for mye generell teoretisk informasjon og tallinformasjon om bl.a. barns sukkerinntak, som vi opplevde lite relevant i forhold til læring for barnehagebarn.