Hopp til innhold

Grønmyr barnehage Bjørkavåg

Skrevet av: Grønmyr barnehage Bjørkavåg | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

I vår barnehagen får barna servert tre måltider om dagen. Vi er opptatt av at det skal være sunn og næringsrik mat. Vi serverer frukt eller grønnsaker til alle måltider, og vi bruker mye fisk. Til frokost serverer vi havregrynsgrøt, kornblandinger eller brødmat, hvor barna enten smører selv, eller får ferdig påsmurt mat. Vi har et variert utvalg av pålegg, med forskjellig frukt og grønnsaker til, for eksempel paprika, agurk, banan, eple, druer eller tomat. Vi bruker også mye fiskepålegg som makrell i tomat, kaviar, fiskepudding eller crabstics. Vi er mye ute og på tur, og da spiser vi lunsjen vår ute. Vi tar med stormkjøkkent og koker for eksempel tomatsuppe, grønnsaksuppe, blomkålsuppe, eller vi steker fiskepudding og fiskeburgere når vi er på tur. Vi bruker også mye bålplassen vår i barnehagen og tilbereder mange måltider der, noe av det vi lager sammen med barna er wook og "skattekister" av ferske råvarer, som grønnsaker, kjøtt og fisk. Når vi spiser lunsjen vår inne har vi smøremåltid eller buffè der barna selv får øve sine motoriske ferdigheter ved å smøre maten sin selv, vente på tur og sende til hverandre. Måltidene har en viktig pedagogisk funksjon og vi ønsker at barna skal bli mest mulig selvstendige. En gang i uken har vi varm mat, da lager vi tradisjonell sunn kost, med mye grønnsaker og fisk på menyen. På ettermiddagen er det fruktmåltid, da får barna først servert knekkebrød eller skiver. Etterpå får de oppkuttet frukt eller grønnsaker, noen ganger har vi yoghurt med korn eller yoghurt med fruktsalat. Vi varierer frukt-utvalget etter sesong. Ved bursdagsfeiringer får barna velge mellom fire forskjellige måltider, disse bytter vi ut innimellom. Nå er det fruktspyd, smoothie, grove rundstykker eller grønnsaker med dipp som står på bursdagsmenyen. Dette fungerer veldig fint, vi har stort fokus på bursdagsbarnet denne dagen. Vi dekker på ekstra fint med duk og lager langbord, der vi setter stas på bursdagsbarnet med å få sitte på gullstol og drikke av bursdagskoppen. Sunn mat er et av satsningsområdene på vår barnehage dette året. Vi sette av god tid til hvert måltid, og legge til rette for at de voksne deltar aktivt i måltidet og spiser sammen med barna. Vi ønsker å skape et godt fungerende og trivelig spisemiljø. Vi har delt ut små idèbrosjyrer til foreldrene om frukt og grønnsaker, og brosjyrer i tilknytting til fiskesprell. Gjennom årsplanen vår og foreldremøter har vi informert foreldrene om vår satsning på sunn mat og at vår barnehage har blitt en "mer barnehagen" med satsning på frukt og grønt. Ernæringsfysiolog i Ålesund har holdt kurs om sunn mat for alle ansatte og foreldre, noe som var svært vellykket og vi fikk kjempe gode tilbakemeldinger. Mange av personalet har også deltatt på fiskesprell kurs og vi har avholdt fiskesprell arrangement på barnehagen. Vi er også i gang med e-læringskurset for alle ansatte. Vi er stolt over å kunne si at vår barnehage har blitt en mer ambassadør! .