Hopp til innhold

Staup

Skrevet av: Staup Natur og Aktivitetsbarnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

Staup Natur og Aktivitetsbarnehage ønsker å dele noen flere erfaringer rundt det å servere frukt og grønnsaker til barna i barnehagen. Vi har god erfaring med dette: • Dele opp frukt og grønnsaker med pepperkakeformer blir det spennende former. Barna synes det er artig og fører til økt inntak av frukt og grønt. • Del opp og dander frukt og grønt innbydende – legg det opp i ulike farger. Blir mer fristende. • Bursdagsfrukt i skåler er populært. Bursdagsfrukt er frukt som ikke brukes til vanlig, dermed blir det mer stas når vi markerer bursdager. • Legg grønnsaker som et ansikt på fatet – barna liker det. • For de minste kok opp grønnsakene – mindre risiko for å sette harde grønnsaker i halsen, samtidig populært med kokt blomkål/brokkoli/gulerøtter. • Barna har sådd gulrot og tomat som vi nå høster av. Vi har også plantet jordbær som nå er søte og gode. Vi ser at barna blir mer interessert når de selv har sådd og kan høste. Fra JORD til BORD-prosess. Se bilder. • Vi har også et flott nærområde her på Staup hvor vi har tilgang til epler, pærer og plommer. Se bilder. • Salatbar. Kjempepopulært! Nedenfor bilder og plan. Se også vedlagte bilder. Hva Hvordan Hvorfor Hva kan vi gjøre annerledes Salat-bar. -barna var med dagen før, og samme dag. Hjalp til med å skjære opp grønnsaker -det ble stekt hallalkylling i biter for de barna som skal ha det. -det ble skjært opp hermetisk skinke -Grønnsaker/ salat og kjøtt ble lagt hver for seg i hver sine skåler - de voksne dekket og pyntet bordet, et lavt, rektangulært bord med fin duk. -det de voksne regnet med at barna likte best, kjøpte vi inn mest av, slik at vi kunne fylle på etter hvert. -grove rundstykker ble servert ved siden av. BARNA: -lære litt om grønnsaker -oppleve et sunt måltid der de selv kunne velge hva de ville ha på tallerkenen -være med å lage maten -oppleve mestring og medbestemmelse ved å forsyne seg selv med det de ville ha. -trivelig og sosial opplevelse VOKSNE: -oppleve at barna mestrer og faktisk velger sunn mat når den er presentert bra og er tilgjengelig for barna! - bruke noen samlinger på å snakke om/vise frem/smake på grønnsaker -snakke med barna og finne ut hva slags grønnsaker vi vil ha på en salatbar. -handle inn sammen med barna -rett og slett planlegge bedre!