Hopp til innhold

Beitstad barnehage

Skrevet av: Beitstad barnehage | Sist oppdatert 24.02.2016 | Publisert 24.02.2016

RAPPORT FRA BEITSTAD BARNEHAGE – 5 OM DAGEN • S – Vår målsetting på dette punktet har vært å tilføre mer grønnsaker til alle måltider vi serverer. I tillegg ønsker vi å tilby nye smaker og variere sortimentet mer. Barnehagen serverer lunsj og et andre måltid på ettermiddagen i tillegg til frukt/grønt før stengetid. Vi har alltid servert godt med frukt og noe grønt til det andre måltidet, og tilbehør som agurk og paprika til lunsj, men nå er det som sagt tilført oppkuttet grønnsaker til alle måltidene. Vi har en visjon om å tilby samme type grønnsaker litt over tid, slik at barna får tid til å venne seg til det nye som blir tilbudt. Andre tiltak vi har gjort innen mattilbudet i barnehagen, er at vi har byttet til et grovere brød i tillegg til at vi baker grove brød selv. Vi serverer havregrynsgrøt to dager i uken og et måltid med havregryn og müsli med melk. I tillegg har vi innført fast suppedag hver uke hvor vi lager suppe fra bunnen av, sammen med barna. I tillegg til suppen serverer vi ferske, grove rundstykker. Vi har eget drivhus hvor vi dyrker mange sorter grønnsaker som blir brukt i matlagingen, og som barna selv er med og sår og henter inn. Barnehagen har i år et stort fokus på nettopp dette med kosthold og helse. Vi deltar i Grønt flagg, hvor vi har valgt å samkjøre årets fokus med 5 om dagen – slik at vår deltakelse i 5 om dagen blir et tiltak. Vi har også hatt fokus på voksenrollen i forbindelse med matsituasjoner. Aktive voksne som rollemodeller, skal tilby og oppfordre. • P – Når det gjelder praktisering av fruktfest er vi i gang med planlegging. Storbarns feirer sammen en gang i måneden for de barna som har bursdag inneværende måned. Da har vi fest på personalrommet med ekstra stas på bursdagsbarna. Nytt for høsten er at det innføres en sunnere mal for disse feiringene. Vi har da tanker om å servere for eksempel fruktspyd, smoothie eller frukt i fargerike muffinsformer. Småbarns er også i gang med nye innføringer på bursdagsfeiringer med smoothie og andre typer mat som er tilpasset de mindre barna. • I – På høstens planleggingsdag hadde vi et eget innlegg om barnehagens fokus på kosthold og helse, og dermed vår innmelding som 5 om dagen-barnehage. Ansatte ble da informert om de nye innføringene i kostholdet og hva vårt fokus er, i tillegg til informasjon om hva det vil si å være en 5 om dagen-barnehage. Foresatte har fått utlevert informasjonsbrosjyren i tillegg til at vi har lest bøkene for barna og de har fått de med seg hjem. Vi har også ekstra eksemplarer liggende på avdelingene. På kjøkkenet er det hengt opp plakater med frukt, bær og grønnsaker og det foregår daglige samtaler rundt disse. På høstens foreldremøte får vi besøk av oppvekstprogrammet, som er et samarbeid mellom samfunns- og næringsliv i Nord-Trøndelag, og har som hovedoppgave å se hele oppvekstløpet i sin helhet. Her vil fokuset bli på kosthold og helse, vi tar med oss dette inn i mindre foreldregrupper og diskuterer videre. • R – En rapport sendes inn forløpende. • E – Når det gjelder e-læringskurset, har vi ikke tatt stilling til dette per i dag. Vi har hektiske tider med innkjøring og oppstart, og må prioritere i rett rekkefølge. Vi har absolutt noen interesserte medarbeidere som brenner for temaet, så å få noen til å ta kurset når det passer sånn, ser vi ikke på som noe problem. I tillegg, som nevnt tidligere, har barnehagen kosthold og helse som et stort tema og vi jobber aktivt med dette på alle avdelinger.