Hopp til innhold

Granbuska Barnehage, 8400 SORTLAND

Skrevet av: Granbuska Barnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

S: Vi har alltid hatt fokus på å ha et sunt og variert kosthold i barnehagen vår. Etter at vi ble MER- ambassadører er vi blitt enda mere bevisste på måltidenes sammensetning. Nå serverer vi frukt og grønt hver dag sammen med hovedmåltidet; som er lunsjen hos oss. Vi skjærer opp to ulike varianter grønt og en variant med frukt til hver lunsj. Vi veksler mellom blant annet: appelsin, eple, melon, banan, gulrot, kålrot, paprika, agurk, tomat, rødbeter, broccoli, blomkål, sukkererter m.m. Hver fredag har vi noe "ekstra" til lunsj, og da lager vi blant annet grove vafler eller grove rundstykker med ekstra godt pålegg eller lager varm mat; som for eksempel fiskegryte med masse gode grønnsaker, omelett med skinke og grønnsaker, fiskeboller i hvitsaus m/grønnsaker, pizza med grov bunn og mye grønt, grønnsaksuppe - med potet fra egen åker, potetkaker - også med potet fra egen åker.. og mye mer:) De største barna i barnehagen hjelper ofte til med å vaske og kutte opp grønnsaker og hjelper også til med å bake. På våre ukentlige turer prøver vi også å ta med en bit frukt eller grønt, som blir servert i tillegg til brødmat. Vi legger som regel turene våre til skog og mark og i hele høst var det en flott bærsesong som vi benyttet oss av. Vi plukket blant annet litt blåbær, bringebær, rips og masse tyttebær; som vi lagde tyttebærkake av i barnehagen og koste oss med til fruktstunda. De andre bærsortene lagde vi syltetøy av. Vi har i tillegg til lunsjen en fruktstund på ettermiddagen, der barna i hovedsak får en god del frukt, men også gulrot, kålrabi, blomkål m.m og innimellom får de grove knekkebrød eller litt brødmat. P: Vi har oppfordret foreldrene til å velge sunne alternativ, som for eksempel fruktspyd, boller, grove rundstykker o.l. når de tar med noe som barna skal kose seg med til bursdagsfeiring. Hvis foreldrene likevel velger å ta med noe "søtt" , (de kan ha med bare èn søt ting), serverer vi alltid en bit frukt først. I: På foreldremøte i høst snakket vi med foreldrene om at vi ønsket å bli flinkere til å servere barna frukt og grønt. Vi forklarte om Mer-satsningen og hvorfor vi ønsker å servere barna mer frukt og grønt. Vi viste også til sidene på frukt.no som foreldrene også kan bruke i en travel hverdag for å finne gode og "sunne" alternativer til hverdag og fest. Etter foreldremøtet er flere av foreldrene blitt veldig flinke til å ha med litt frukt eller grønt i matpakken til barnas frokost. A: Vi ansatte har hatt en travel høst og vi går inn i ei travel adventstid, som så mange andre:), men vi skal alle ta E - læringskurset rett over nyttår 2012. Bildene under viser en fiskeform med masse ulike grønnsaker og et frukt- og grønnsakfat.