Hopp til innhold

Elsfjord Barnehage

Skrevet av: Elsfjord barnehage | Sist oppdatert 24.02.2016 | Publisert 24.02.2016

S: I vår barnehage har vi hatt fokus på sunn og variert mat i lang tid. Derfor valgte vi å bli med som 5 om dagen barnehage, for å få enda større fokus blant foreldrene på hva barna faktisk spiser i løpet av dagen. Samtidig som vi i barnehagen blir mer bevisst på måltidets sammensetning. Vi serverer frukt og grønt til alle måltider i barnehagen, til frokost og lunsj varierer vi ved å ha tomat, rødbeter, agurk, paprika, kålrot, gulrot, sukkererter, eple, appelsin og banan på bordet. slik at barna kan enten ha det på maten eller spise det som snacks i tillegg til den andre maten di spiser under måltidet. Hver onsdag lager vi varmmat i barnehagen, da får barna være med på forberede måltidet ved å delta på kutting av grønnsaker, skjære opp fisk eller kjøtt. Som varmmat serverer vi bl.a grov pizza, elg sodd, kjøttsuppe, lapskaus, laksepakke, m.m. Vi har vår egen lille grønnsakhage med potet og gulrot som vi fikk en grei avling på i år, og det vil vi fortsette med å ha slik at barna får delta på å plante grønnsaker og høste dem. Hver dag har vi noe vi kaller matvakt, da får et barn ansvar for å dekker bordet og passe på at barna kommer til bords til rett tid. Når vi baker rundstykker, boller eller pizza, er barna med på å bake. På tur dagen vår, forsøker vi å ha med frukt i tillegg til matpakken, når det er vær for å spise ute. Vi er ofte på tur i skogen, og i år har vi fått mulighet til å plukke en del bær (blåbær og bringebær) MEn vi har også fått lov til å dra på besøk til de ansatte i barnehagen og plukket både rips og rognebær som vi har laget både gele, saft og syltetøy av Å i hagen i barnehagen har vi nyper som vi har laget syltetøy og nypete av. Barna syns det er spennende å se hva som kan bli av de råvarene vi har. I tillegg til frokost og lunsj, har vi et fruktmåltid utpå dagen, da får barna et utvalg frukt oppkuttet og av og til youghurt eller knekkebrød ved siden av. P: Når det er bursdagsfeiring i barnehagen får barna lov til å ha med seg noe for å feire, da har vi oppfordret foreldrene til å velge sunne alternativer som fruktsalat o.l. Vil de likevel ha med søtsaker, kan de ha med en ting som f.eks muffins eller kake. Men vi passer alltid på å servere frukt i tillegg. I: Vi har informert foreldregruppen om at vi er 5 om dagen barnehage og oppfordret dem til å benytte sidene frukt.no for å finne sunne alternativer til både hverdag og fest. Vi har også delt ut Mons og Mona bøkene sammen med foreldreinformasjonen og snakket mye om hvorfor vi ønsker å satse på en sunn hverdag i barnehagen. R:Levert rapport til frukt.no E: Vi jobber med å få tatt E-læringskurset alle som jobber her, men på grunn av en del sykdom nå i høst har det ikke vært mulig å gjennomføre en samlet opplæring. Så nå vil jeg som pedagogisk leder oppfordre de ansatte til å gå inn på http://www.frukt.no/5-om-dagen-barnehage/internettkurs/e-laeringskurs-om-fargerikt-kosthold-i-barnehagen/ Og gjennomføre E-kurset på egenhånd. Deretter vil vi ta det opp som tema på personalmøtet og diskutere hva vi har lært gjennom E-kurset. Bildene viser når barna lagede elg sodd, et eksempel på potet avlingen vår og ripsplukking