Hopp til innhold

Båthavna barnehage

Skrevet av: Båthavna barnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

Vi i Båthavna er glade for å kunne kalle oss en 5 om dagen barnehage etter at vi ble med i den grønne satsingen til Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vi har fra før stort fokus på et sunt og godt kosthold i barnehagen. Vi serverer varmmat en gang i uka der alt er laget fra bunnen av. Fruktmåltid har vi også hver dag, men grønnsaker er vi ikke så gode på. Så, etter at vi ble en 5 om dagen barnehage har vi snakket noe i personalet om hva vi ønsker å gjøre for å få inn enda mer frukt og grønt i barnehagehverdagen vår. Vi har snakket om det på personalmøte og i andre settinger i barnehagen vår og kommet fram til noen punkter for hva slags rutiner vi skal ha for å få inn mer frukt og grønt i hverdagen. Blant annet å tilby grønnsaker til frokost, noe vi tideligere ikke har gjort. Skjære opp grønnsaker og legge de i kaldt vann fra morgenen av for å slippe å bruke tid utover dagen. Frukt velger vi å skjære opp når vi skal spise det siden dette ikke holder like lenge som grønnsaker. En gang i måneden ønsker vi også å ha en ”Spennende frukt og grønt dag” der vi kjøper inn litt andre grønnsaker og frukter enn det vi vanligvis spiser i hverdagen. Det finnes jo så masse spennende og fristende i fruktdiskene der ute, så dette gleder vi oss til å starte med. Foreldrene har fått et eget skriv om at vi har blitt en 5 om dagen barnehage og litt om kostholdet vårt generelt. Vi skal også ha det oppe på foreldremøte nå i slutten av oktober der vi serverer smoothie laget av frukt og grønt. Oppskriftene har vi funnet på frukt.no og vi gelder oss til åteste de ut. Vi skal også lage grønnsaksdyr til dette møtet slik at foreldrene kan hente inspirasjon ut fra disse. Snart har alle ansatte vært i gjennom e-læringskurset på nett, og vi har lært mye nytt. Vi har også printet ut og hengt opp det vi syns var nyttig fra e-læringskurset. For eksempel hva slags frukt og grønt som skal ligge framme på kjøkkenbenken, og hva som skal ligge i kjøleskapet. Her lærte vi alle noe nytt! Det ble noe ”svinn” av grønnsaker i starten siden noen smaker var nye, men nå begynner det å gå seg til, og barna liker bedre og bedre grønnsakene vi har på matbrettene våre. Hurra  Vi varierer med å kutte opp grønnsakene ”vanlig”, og å bruke spennende former som for eksempel stjerne. Grønnsakene får da et mer spennende utseende, og kanskje gjør dette at de som ikke tideligere har villet smake nå smaker. Som tideligere nevnt har vi fra før stort fokus på et sunt og godt kosthold i barnehagen, og i den forbindelse har vi diskutert og kommet fram til at vi skal ha ketchupforbud i barnehagen vår. Ketchup ble ofte satt på bordene når vi hadde varmmat, og dette tar bort den opprinnelige smaken til å kun smake ketchup. Dette er ikke bra, og ketchup er heller ikke sunt i store mengder. Nå kommer maten til å smake mye bedre Vi gleder oss til å fortsette å bruke mer grønnsaker og frukt i barnehagen og hente inspirasjon og ideer fra frukt.no og andre barnehagers rapporter.