Hopp til innhold

Lissomskogen barnehage

Skrevet av: Lissomskogen barnehage | Sist oppdatert 24.02.2016 | Publisert 24.02.2016

Dette gjør vi på småbarnsavdelingene i Lissomskogen barnehage: Vi spiser frukt og grønnsaker to ganger daglig, til lunsj og om ettermiddagen. Etter at vi ble en 5- om- dagen -barnehage har vi utvidet sortimentet av frukt og grønt. Vi har erstattet noe av frukten med grønnsaker som gulrot, kålrot, agurk, tomat og paprika. Til bursdager serverer vi frukt og bær. Da velger vi frukt som vi ikke har i hverdagen som mango, ananas, kiwi, blåbær, bringebær og jordbær. Vi lager et ekstra fint og innbydende fruktfat til bursdagene. Temaet for samlingsstunder og grupper er denne høsten kropp og 5-om-dagen. Vi har hatt "ukens" frukt/grønnsak. Vi bruker tegn-til-tale og lærer oss tegnet for hver frukt/grønnsak. Vi bruker også ulike regler og sanger. På smågruppene våre som vi har to ganger i uken har vi blant annet; spilt frukt/grøntlotto, sett på og smakt på frukter/grønnsaker, laget frukter av modellkitt, brukt sanger og vers, vært i butikken for å se på frukt/grønt og fått med smaksprøver tilbake til barnehagen. I høst har vi også vært på "epleslang" flere ganger. Barna har spist masse epler, vi har laget eplejuice og eplesyltetøy. Vi har delt ut "Mons og Mona"-bøkene, foreldreprosjyren og informert foreldrene om arbeidet gjennom månedsbrev og bilder. Hos de store barn i Lissomskogen barnehage har vi to måltider daglig. Første måltid er enten brød eller varmt måltid og her blir barna tilbudt frukt og/eller grønnsaker. Til varmmaten har vi byttet ut fryste grønnsaksposer med ferske grønnsaker som tilberedes sammen med barna. Det andre måltidet var et rent fruktmåltid, her har vi skiftet ut noe av fruktutvalget med ferske grønnsaker som gulrot, blomkål, kålrot, agurk og tomat. Bøkene om Mons og Mona er delt ut til barna og info til foreldrene er blitt gitt gjennom foreldrebrosjyrene og info ved månedsbrev. På foreldremøtet fortalte vi litt om hva det innebærer å være en "5 om dagen" barnehage. Vi delte foreldrene inn i grupper for å lage fruktfat, grønnsaksfat og smoothie. De fikk bilder som skulle brukes som inspirasjon og det ble flotte, fristende og barnevennlige fat og to ulike smoothies. Sammen med barna er vi opptatt av at barna skal få muligheten til å bli kjent med ulike frukt og grønnsaker ved å la de delta ved å skjære opp og rense det før servering/tilbereding. Vi har utforsker frukt ved å bruke sansene våre til å lukte, smake, se og kjenne på. Frøene inni skjæres over for å se hvordan de ser ut inni. På Halloween ble det kjøpt inn et gresskar, dette ble et spennende prosjekt med først å gjette hvor tungt det var, til å åpne det opp for å ta ut innholdet til videre å skjære ut øyne, munn og nese. Vi ser allerede nå at barna har blitt mer bevisste på frukt og grønnsaker og tør å smake når nye og ukjente smaker serveres.