Hopp til innhold

Sinsenparken barnehage

Skrevet av: Sinsenparken barnehage og Lille Tøyen barnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

Vi delte ut informasjonsbrosjyren vi mottok i inspirasjonspakken til foreldrene. På foreldremøtet tok vi opp hvordan vi ville jobbe for at barna skulle spise mer frukt og grønt. På storbarnsavdelingen var for eksempel ønske at foreldrene, som ble delt inn i to grupper, tok med frukt eller grønnsaker annenhver uke. Grunnen til at vi ville gjøre det, var fordi vi så at mange hadde med frukt til barna sine uansett, men at disse kun ble tatt noen biter av og så kastet. Foreldrene var positive og har vært veldig flinke til å følge opp forslaget. Så hver mandag får vi mye frukt og grønt som fordeles utover uken. Frukten/grønnsakene deles opp og serveres stort sett på ettermiddagen etter 2. måltid. Det vi ser er at nå kan vi tilby barna mer variert frukt og grønt (det er mye morsomt foreldre har tatt med, som vi nesten ikke kan navnet på en gang og smaker for første gang) og at barna spiser mer. I tillegg hadde fruktspisingen en positiv effekt på de barna som ikke var så glad i å spise frukt, ved å observere barna som samlet seg rundt bordet og viste glede over å dele frukt med hverandre, begynte de også å smake på frukten. Mandager serverer vi havregrøt, hvor vi har i banan og eple for å tilsette smak. Vi har også laget en 6-ukers meny, hvor vi ofte har elementer av grønnsaker (linsesuppe, grønnsakssuppe, laks med agurk og potet og lignende). Vi oppfordrer gjerne foreldrene til å ha med sunne alternativer til bursdagsfeiringen, men har foreløpig sagt at det er valgfritt. Så når foreldre spør barna, blir det ofte at de vil ha med kake eller annet søtt. Dette har vært greit for oss, for det har vært flere barn som kun har feiret bursdagen sin i barnehagen. Det som blir viktig i slike situasjoner, er å passe på inntaket og sette grenser for hvor mye de kan spise – et lite stykke er nok. Ansatt fra barnehagen deltok på kurs om «mat i barnehagen». I løpet av dagen var vi innom forskjellige tema, fra nøkkelråd til et sunt kosthold, bedre folkehelse i Oslo, diskusjon om barnehagens rolle i folkehelsearbeidet, sunn og rimelig mat gjennom året og barns forutsetninger for å venne seg til ulike smaker. Størst utnytte fikk man av å høre andre barnehager fortelle om sin erfaring i arbeidet med mat og måltider, veldig interessant og inspirerende.