Hopp til innhold

Dr. Brandts barnehage

Skrevet av: Dr. Brandts barnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

DR. BRANDTS KOSTHOLDSVEILEDER ETTER VI BLE 5. OM DAGEN BARNEHAGE Pioner barnehager har fokus på at barna skal få et sunt og variert kosthold. Vi er opptatt av å utvikle smakssansene til barna ved å utfordre og oppmuntre til å smake på nye ting. Matglede har stort fokus og vi bevisstgjør barn og voksne på at maten vi spiser har verdi for kroppen. Vi bruker tid på å snakke med barna om hva maten inneholder, hvor den opprinnelig kommer fra, og hvordan den ender opp hos oss på matbordet. I Pioner barnehager setter vi av mye tid på å lage maten i barnehagen sammen med barna. Barna er med og dekker på bordet, og smører maten sin selv mens voksne og barn prater sammen. Mat gir dermed rom for et mangfold av opplevelser og aktiviteter, og barna utvikler ferdigheter, kunnskaper og holdninger som et grunnlag å ta med seg videre. På denne måten blir måltidene en del av det pedagogiske opplegget i barnehagen. Mat og drikke som inntas i barnehagen utgjør en betydelig andel av barns totale kosthold. Maten vi spiser er byggeklosser og drivstoff for kroppen. For barn som skal vokse, er det spesielt viktig å få i seg de næringsstoffene og den energien kroppen trenger. I samarbeid med en ernæringsfysiolog og en kostholdsveileder har vi i Dr.Brandts barnehage utarbeidet noen retningslinjer og fått tips til gode, sunne, bevisste og enkle valg som er med på å gjøre mattilbudet best mulig. Sammen med erfaringer danner dette grunnlaget for denne veilederen som er et viktig arbeidsredskap for personalet, og et informasjonshefte til foreldre og andre om vår satsing. Mattilbud og råvarer Når vi handler til barnehagene gjør vi bevisste valg i forhold til hvilke produkter vi velger. Vi forsøker å velge ”renest” mulig produkter og produkter som inneholder minst mulig sukker og tilsetningsstoffer. Vi etterstreber å lage mest mulig mat fra bunnen av. Vi bruker grove brødsorter og lager egen kornblanding. Vi smaksetter naturell yoghurt med egenlaget fruktmos istedenfor å velge unaturlig søtet yoghurt. Vi bruker tid på å planlegge en variert og sunn varmmat meny som fornyes hver 3 måned. Til inspirasjon er menyene å finne i garderoben og på nettsiden. Hver dag får barna velge mellom ulike frukt og grønnsaker. Vi har fokus på å servere frukt og grønt på en innbydende måte og opplever da at barna spiser mer av dette. Bursdagsfeiring og markeringer Når vi feirer bursdager i barnehagene ønsker vi at vårt fokus på at sunn og god mat skal gjelde. vI oppfordrer i tråd med at vi er en ”5 om dagen” barnehage til å velge sunne alternativer som smoothies og fruktfat. Barnehagene skal servere oppkuttet frukt og grønt som en del av måltidene hver dag, vi praktiserer fruktfest i forhold til med bursdager og andre markeringer, og vi skal ha kosthold som tema på foreldremøte.