Hopp til innhold

Storhaug barnehage

Skrevet av: Storhaug barnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

Ved å bli en Mer - barnehage ble vi i Storhaug positivt overasket over hvor sunne vi allerede var!!! Vi hadde selvfølgelig våre utfordringer i møte, da spesielt med tanke på søte ting som syltetøy og prim på spisebordet. Overgangen til sunt matbord gikk overaskende bra, både med store og små. Saften var også stadig på besøk ved middager. Her skal dere få en liten innsikt i hvordan vi gjør det i vår barnehage. DAGENS TRE MÅLTIDER: I vår barnehage praktiserer vi 3 faste måltider i barnehagen, med max tre timers mellomrom. Alle måltid blir gitt i barnehagen. Frokosten varer fra kl. 08:00 til 09:00. Ved matbordet sitter det alltid en eller flere voksne som smører til barna. Under alle måltid vektlegger vi det sosiale og trygge, derfor er det helt naturlig at en voksen er til stede under hele måltid. Lunsj er rundt kl. 11:00. Dette er en rolig måltid hvor vi tar oss god tid, og oppmuntrer alle barn til å smøre selv og gjerne prøve ut nye pålegg. Lunsjmåltidet er en gyllen muligjet for å oppdage "skumle" pålegg som kanskje ikke er så skumle allikevel (rart hvordan et barn tør å prøve noe nytt dersom et annet barn har det på skiven :) ) På ettermiddagen, i 14 tiden er det frukt- og smøremåltid, der barna også blir tilbudt knekkebrød hvis de ønsker det. Ofte gjør vi istand gulerøtter eller andre grønnsaker istedet for frukt, og barna knasker som bare det. Ved hvert måltid er det rikelig med pålegg å velge imellom. Vi voksne gjør også klar tilbehør som tomat, paprika, agurk o.l. som barna kan kose seg med på skiven. Egg og fiskepudding er gjengangere som barna er veldig glad i. Vann og melk til måltid, og vann som tørstedrikk ellers på dagen har blitt godt motatt av barna. MIDDDAG: Vi har valgt å ha en fast dag i uken med middag. Da tilberedes det alt i fra enkle supperetter til fisk og kjøtt retter. Vi roterer mellom ansvaret for middag mellom de voksne, slik at vi skal sikre variasjon i middagene. Vi prøver å variere mellom retter med grønnsaker og poteter, og det enkle som er "slagere" hos barna. De største barna er som oftest med å tilbereder enkelte deler av middagen, og av og til nesten hele middagen!! Smaking er en naturlig del av prosessen. De minste (0 - 3) synes også det er spennende med matlaging. De får gjerne være med å kutte opp de litt mykere ingrediensene når det er de voksne på liten avdeling som tilbereder middag. BURSDAGER: For en tid tilbake gikk vi bort i fra kaker, og begynte å la barna velge middagsretter når de hadde bursdag. I fjor valgte vi å legge fokus på frukt og grønt ved bursdagsfeiringer, og det har vært en stor suksess. Når det feires bursdag handler vi inn litt "spesiell " frukt (frukt vi ikke spiser til daglig, som melon, druer, o.l), og tilbereder 2 store fruktfat som serveres til barna. Det er ikke mye igjen på fatene når feringen er ferdig!! Barnas mager ser ut til å ha uendelig med plass når de får muligheten til å spise seg mette på frukt og grønt!! En gang la vi en haug med rosiner midt blant all frukten - og det forsvant raskest av alt!!