Hopp til innhold

Trondheim, Berg barnehage

Skrevet av: Berg barnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

Vi i Berg barnehage har i mange år vært opptatt av å gi barna god og næringsrik mat. Mange i personalgruppa har vært med på matkurs som Grønn Barneby har arrangert. Vi har kokk i 50% stilling som lager mat fra bunnen av. Hun er veldig opptatt av at barna skal få forskjellige næringsstoffer gjennom gode råvarer som forskjellige grønsaker, mye fisk, litt kjøtt og frukt. Barna får varm lunsj minst to ganger i uka. De barna som ikke er har lyst på grønsaker må smake en liten bit. Vi sier at de må øve seg på å spise det fordi kroppen deres blir sterkere av det. Vi ser at barna etter hvert spiser alle slags grønsaker. De ser at de andre barna rundt bordet også spiser forskjellig typer mat og grønsaker Vi starter dagen med å gi barna havregrøt til frokost. På den får de smør, kanel og frukt (gjerne banan). De aller fleste spiser grøt, men det er noen som foretrekker brødskive eller knekkebrød i stedet. Vi har avtale med en baker i nærmiljøet som kommer med ferske brød en gang i uka. Vi avslutter alle måltid med oppskåret frukt. Bursdager feires ved at bursdagsbarnet har møte sammen med en av personalet. De har et fat med oppskåret frukt til møtet. Barnet har valgt et tema for bursdagsfeiringen. På dette møtet lager barnet en fortelling ut fra dette temaet. Fortellingen skriver de med på pc og barnet velger ut bilder som passer til fortellingen. Dette blir hengt opp i garderoben slik at alle får se det. På selve bursdagen dramatiseres fortellingen. Barnet får velge hvilken dessert som skal serveres etter lunsj. Det kan være fruktsalat, fruktspyd, smoodie eller grønsaker med dipp. Vi har grønnsakhage på uteområdet vårt. Der dyrker vi gulerøtter, poteter og sukkererter. Vi har eple og plommetrær og rips, stikkelsbær og solbærbusker. Om høsten koser barna seg med bær og frukt fra egen avling. I oktober bruker vi å ta opp potetene og gulerøttene. Da har vi potetuke der vi har potet-teater, vi lager potetkake, har potettrykk og lager mye god mat av poteter. Dette året har vi i årsplanen vår hatt spesielt fokus på mat og matlaging. Vi har hatt som tema: "Hvor kommer maten fra?" I høst har vi tatt for oss frukt, bær, grønsaker og korn, etter jul vil vi ta for oss fisk, egg, melk og kjøtt. Barna skal være med å lage lunsj en dag i uka. Da kan de bl.a. lage forskjellige slag grønnsaksuppe, lapskaus, bake grove rundstykker, gulrotbrød eller pizza. Vi skal lage ei kokebok med bilder og oppskrifter sammen med barna der vi viser hvordan vi har jobbet med dette prosjektet. Dette skal være en del av arbeidet med ikt i barnehagen. For å få enda mer fokus på frukt og grønt, har vi nå meldt oss på som en 5 om dagen-barnehage. Personalet har tatt E-læringskurset og barna har fått med seg bøkene om Mons og Mona hjem. Lottospillet med bilder av frukt og grønnsaker er i bruk på barnehagen.