Hopp til innhold

Spiren Barnehage

Skrevet av: Spiren barnehage | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

Nå har vi vært en 5-om-dagen-barehage i en månedstid. Da inspirasjonspakken kom var det flere barn som kom å ville være med å åpne pakken. Spill, bøker, plakater, epledeler og diverse ble tatt opp av emballasjen og studert av små barnehender… Gleden var stor første gang barna fikk ha på forklær og hjelpe til med oppkuttingen av frukt. Vi har fruktmåltid på ettermiddagen hver dag. Etter at vi har blitt en 5-om-dagen-barnehage har barna på stor avdeling fått tilbudet om å være mer med i forberedelsene til måltidet – de er med å bestemme hvilken type frukt vi skal kutte opp, samt at de er med å kutter den, i sine nye forklær. De tre bøkene om Mons og Mona har vi lest høyt for barna under ettermiddagsmåltidet/fruktmåltidet, en bok om gangen. Barna har visst stor interesse for disse bøkene og har vært ivrige på å få egen bok med eget navn til å ta med hjem. Vi har hengt opp flere av plakatene som kom i inspirasjonspakken, både på kjøkkenet og på avdeling. Vi merker interesse hos barna… Det er ikke sjeldent vi hører «Hvilken frukt/grønnsak er dette?» eller «Se, sånn ser brokkoli ut». Det blir mange gode samtaler rundt disse plakatene. Vi har også prøvd å kjøpe inn litt annen frukt og grønnsaker, som for eksempel i dag. Da smakte vi på granateple. Noen av barna var vant til å spise dette, mens for andre var dette helt nytt. Mot slutten av måltidet kom det fra gutt på 5 år: «Hvor mye koster dette, for dette vil jeg ha hjemme også». Herlig :) Vi er ikke en sukkerfribarnehage, men vi mener at måtehold og variasjon er viktig. Tidligere har valgalternativene til dessert på bursdagsfeiringer vært is, gele og fruktpinnsvinn, mens nå har vi lagt til ytterligere to sunnere valgalternativer; smoothie og frukt med yoghurt. Vi har allerede opplevd at flere av bursdagsbarna har valgt smoothie i stedet for is og gele. Når vi lager bursdagssmoothie passer vi på at smoothien ser innbydende ut, og da er spesielt farger viktig – vi har som regel fargerike sugerør og bær/frukt på pinne som stikker opp av glasset, da gjerne bringebær, jordbær, bjørnebær, kiwi, banan osv. Vi har den siste tiden blitt mer bevisste på hva vi serverer til lunsjmåltidene og har derfor begynt å kutte opp grønnsaker og/eller frukt til dette måltidet også – agurk, tomat, paprika, gulrot, eple, pære osv. Informasjonsbrosjyrene om fem om dagen er delt ut til foreldrene, i tillegg til at andre skriv om satsing på variert kosthold er utdelt. Om et par dager har vi foreldremøte om kosthold. Vi har da leid inn to som kommer for å snakke om frukt, grønt, fisk og kosthold generelt. Det gleder vi oss veldig til, og vi har allerede fått tilbakemeldinger fra foreldre som sier at de gleder seg til å få flere tips og råd angående kosthold. Vi gleder oss til fortsettelsen og planlegger å ta e-læringskurs i nærmeste fremtid 