Hopp til innhold

Harmonien barnehage Skien

Skrevet av: Harmonien barnehage as | Sist oppdatert 14.10.2015 | Publisert 14.10.2015

I Harmonien barnehage har vi stort fokus på frukt og grønt. Vi er en del av en større privat barnehagekjede der det siste året har vært jobbet med en kostholdsplan for alle barnehagene. Det har vært en ernæringsfysiolog inne og utarbeidet en rapport om kosthold for barn i våre barnehager. På skolegruppa har vi jobbet spesielt med epler. Vi har vært hjemme hos en ansatt og plukket epler. En av spesialitetene vi baker er eplerundstykker (se oppskrift under) Her må barna delta aktivt med å veie, måle, blande, raspe, elte, skrelle og samarbeide. Når deigen hever og steker bruker vi tiden på materialet vi har fått fra Frukt.no. De store plakatene tar vi ned og prater om frukter og frønnsaker de kjenner. Barna får hver sin bok om Mons og Mia som vi leser sammen. Dette jobber vi med, og fortsetter høsten med grønnsaker. Eplerundstykker 10 dl lettmelk eller vann 2 pk gjær 8 ss olje 4 ts sukker 2 ts salt 2 ts malt kardemomme 4 stk eple (ca. 3 dl revet eple) 4 dl havregryn , lettkokte 500 g sammalt hvete, grov ca. 1 400 g hvetemel vann til pensling og sesamfrø til pynt Fremgangsmåte: Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted. 
Ha deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter. Pensle dem lett med vann, og dryss over sesamfrø. Stek rundstykkene på 220 °C i ca. 10 minutter . Avkjøles på rist.