Hopp til innhold

Smakssansen er en av de fem sansene våre. De andre fire er syn, hørsel, følelse og lukt.

Cellene som registrerer smakene, kalles smaksløker. Vi har ca. 10 000 smaksløker på tungen. De fleste ligger på fremre del av tunga, men de finnes også på andre deler av tunga, helt bakerst i halsen og i hele munnhulen.

Tidligere trodde man at smaksløkene sitter på spesielle steder på tungen. Det er ikke riktig. De fleste av oss liker umiddelbart søtt og salt, mens vi må venne oss til å like det bitre. Surt kan være behagelig i kombinasjon med søtt, mens umami er japansk og betyr "det som smaker godt".

Smakscellene på tungen samarbeider med luktcellene i nesen når vi smaker. Det er grunnen til at maten smaker lite når vi er forkjølet. Luktesansen og matduften er svært viktig i opplevelsen av maten vi spiser.

De fleste matvarer har en blanding av grunnsmakene. Det går an å venne seg til å like nye smakskombinasjoner. Derfor er det viktig å venne barn til ulike smaker med en gang de begynner å spise. Faktisk så er det lurt av moe å spise variert allerede mens hun er gravid for å påvirke barnets smaksutvikling. De aller fleste liker søt smak. Kanskje fordi morsmelk smaker søtt. Vi liker også ofte salt smak fordi kroppen har behov for salt. Giftige stoffer smaker ofte bittert, og derfor er det ikke naturlig for oss mennesker å like den smaken.

Hvilke smaker vi liker har også sammenheng med det vi er vant til fra barndommen. Det kan også være minner, vaner og kultur som gjør at vi foretrekker bestemte smaker. Også andre ting kan påvirke smaken, for eksempel røyking, medisinbruk, alder, genetiske faktorer, temperatur, lukt og syn. Alt dette kan bidra til å redusere eller forandre smakene. I tillegg blir smakssansen påvirket av det du nettopp spiste eller hadde i munnen, for eksempel sukkertøy, tyggegummi eller lignende.

Ulike smaker

Nesten alle mennesker synes at søtt er en god smak. Ordet «søtt» brukes også i positiv betydning. Enkle karbohydrater smaker søtt, og de finner vi for eksempel i frukt.

Kroppen vår har behov for salt. Men vi får i oss mye mer salt enn det som er anbefalt. Mat som smaker salt, er for eksempel spekeskinke og salamipølse.

Et eksempel på sur smak er sitron. Surt er ofte en smak vi må venne oss til.

Den siste smaken vi skal ta for oss, kalles umami. Umami er et japansk ord som betyr «det som smaker godt». Det er en smak de fleste opplever positivt. Soyasaus, buljong og soltørkede tomater er eksempler på matvarer med denne smaken. Smaksreseptorer for umami ble funnet først i 1999, så derfor omtales umami også som «den ukjente smaken» eller «den nye smaken».