Hopp til innhold

Stekeovnen din egner seg kjempebra til tørking, og har du en varmluftsovn så er det hakket bedre enn en vanlig ovn. Tørk alltid på lav varme slik at mest mulig fuktighet blir borte fra produktet.

Her er noen anbefalinger:

Appelsiner og klementiner

Tørkede sitrusskiver er supert å bruke som snacks og i bakverk. Og de er vakre for eksempel i juledekorasjoner og andre dekorasjoner.

 Vask appelsiner og klementiner godt og tørk dem godt. Skjær dem i tynne skiver. Legg dem på et bakepapir på et stekebrett og sett dette i ovnen på 50-60 grader. Ta brettet ut etter ca. 2 timer og la skivene lufttørke til de er sprø. Tiden på dette varierer etter tykkelsen, men regn med ett døgn.

Skallet gir en litt bitter smak. Om du ønsker mildere skiver kan du skrelle frukten før du skjærer den i skiver.

Epler og pærer

Frukt med tynt skall trenger ikke skrelles. Stikk ut kjernehusene og skjær frukten i 3/4 - 1 cm. tykke skiver. Pærer kan også skjæres i tynne båter. Træ frukten på snor eller treskjeskaft, som kan henges på rillene i stekeovnen. Pærebåter legges på rist over stekebrett. Forvarm stekeovnen til 90 grader C og tørk eplene og pærene til de har fått en fløyelsaktig hinne utenpå, 1-1 1/2 time. Senk temperaturen til 50-40 grader C, og tørk frukten til det ikke kommer mer fuktighet ut av den når du klemmer på den. Det tar ca. 1 døgn. Avkjøl frukten og oppbevar den i tett boks på et mørkt og kjølig sted.

Plommer

Mørke plommer gir best resultat. Tørk dem hele med stenene i, eller delt i to og uten sten. Legg plommene i ett lag på stekebrett og la dem lufttørke i 1-2 døgn. Tørk dem så i stekeovnen, først ved 35 grader C til de begynner å skrumpe inn, 2-3 timer. Øk så temperaturen til 70 grader C og tørk plommene til de er gjennomtørre, 1-1 1/2 døgn. Oppbevar dem i tett glass eller boks på et mørkt og kjølig sted.

Blåbær og tyttebær

Rens bærene og legg dem utover stekebrettet i ett lag. Lufttørk dem i 2-3 døgn på et tørt og luftig sted så bærene ikke begynner å mugne. Tørk dem så i stekeovnen, først ved 30-40 grader C i 1-2 timer. Øk så varmen til 70 grader C og la dem ligge til de er gjennomtørre. Oppbevar dem som tørket frukt.