Hopp til innhold


Fremgangsmåte

  • Smelt smøret over svak varme. Tilsett melk/vann og la det varme til fingervarmt (ikke over 36 grader).

    Smuldre gjær i en bakebolle, tilsett salt, sukker og kardemomme, og hell på væsken. Rør til gjæren er oppløst.

    Tilsett melet - litt om gangen - og bland sammen det godt sammen.

    Elt deigen godt med hendene til den er glatt og smidig, og tilsett mer mel om det er nødvendig. 

    Sett deigen til heving et lunt sted i ca. 30 minutter. La den heves til ca. dobbelt størrelse.

    Sett stekeovnen på 220 grader C.

    Når deigen har hevet ferdig, taes den ut på bakebordet og deles i ca. 16 emner. Trill hvert emne til boller.

    Sett bollene over på en bakeplate kledd med bakepapir og la dem etterheve i 20-30 minutter.

    Pensle bollene med sammenpisket pisket egg.

    Stek bollene i 10 - 12 minutter. Hold godt øye med dem så de ikke blir for mørke - alle ovner er forskjellige.

    Avkjøl bollene på en stekerist.

    Sett frem skåler med forskjellige bær, bananbiter, ananas- og kiwibiter, mangobiter eller eplebiter.

    Og om noen skulle ha lyst på litt krem til, så kan du servere den i en bolle ved siden av.

Tips til en annen måte å lage gjærdeig på: Beregn god tid når du lager bakst av gjærdeig. Jo lenger eltetid og hevetid - jo bedre blir resultatet. Da kan du også gå ned på gjærmengden, og smøret kan du med fordel tilsette i terninger i de siste minuttene av eltetiden. Ellers samme fremgangsmåte.

INGREDIENSER

  • 50 g gjær
  • dl vann
  • dl melk
  • 100 g smør
  • ½ ts salt
  • ts malt kardemomme
  • 1⅓ l hvetemel
  • 1 stk egg til pensling
Ikke alle liker krem. Fyll bollene med frukt og bær.

Fremgangsmåte

  • Smelt smøret over svak varme. Tilsett melk/vann og la det varme til fingervarmt (ikke over 36 grader).

    Smuldre gjær i en bakebolle, tilsett salt, sukker og kardemomme, og hell på væsken. Rør til gjæren er oppløst.

    Tilsett melet - litt om gangen - og bland sammen det godt sammen.

    Elt deigen godt med hendene til den er glatt og smidig, og tilsett mer mel om det er nødvendig. 

    Sett deigen til heving et lunt sted i ca. 30 minutter. La den heves til ca. dobbelt størrelse.

    Sett stekeovnen på 220 grader C.

    Når deigen har hevet ferdig, taes den ut på bakebordet og deles i ca. 16 emner. Trill hvert emne til boller.

    Sett bollene over på en bakeplate kledd med bakepapir og la dem etterheve i 20-30 minutter.

    Pensle bollene med sammenpisket pisket egg.

    Stek bollene i 10 - 12 minutter. Hold godt øye med dem så de ikke blir for mørke - alle ovner er forskjellige.

    Avkjøl bollene på en stekerist.

    Sett frem skåler med forskjellige bær, bananbiter, ananas- og kiwibiter, mangobiter eller eplebiter.

    Og om noen skulle ha lyst på litt krem til, så kan du servere den i en bolle ved siden av.

Tips til en annen måte å lage gjærdeig på: Beregn god tid når du lager bakst av gjærdeig. Jo lenger eltetid og hevetid - jo bedre blir resultatet. Da kan du også gå ned på gjærmengden, og smøret kan du med fordel tilsette i terninger i de siste minuttene av eltetiden. Ellers samme fremgangsmåte.