Hopp til innhold


Fremgangsmåte

  • Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Jo mer modne bær - jo lavere innhold av pektin (stivelse). Bruk bare bær av førsteklasses kvalitet.

    Kok/damp bærene sakte opp sammen med vann i maks. 30 minutter - til bærene faller sammen.

    Sil saften gjennom et rent klede. Mål opp saften.

    Hell den sure saften over i en kjele og kok den et par minutter.

    Tilsett sukker - litt etter litt - og rør til alt er oppløst.

    La saften småkoke uten å røre i den i ca. 15 minutter.

    Geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en skål og treff skaftet på en skje eller kniv igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen. Renner dråpen sammen, så tilsett litt mer sukker og kok opp igjen.

    Hell geleen over på rene glass.

    Oppbevares mørkt og kjølig.

INGREDIENSER

  • 1 dl vann pr. kg rips
  • 800 g sukker pr. liter sur saft

Fremgangsmåte

  • Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Jo mer modne bær - jo lavere innhold av pektin (stivelse). Bruk bare bær av førsteklasses kvalitet.

    Kok/damp bærene sakte opp sammen med vann i maks. 30 minutter - til bærene faller sammen.

    Sil saften gjennom et rent klede. Mål opp saften.

    Hell den sure saften over i en kjele og kok den et par minutter.

    Tilsett sukker - litt etter litt - og rør til alt er oppløst.

    La saften småkoke uten å røre i den i ca. 15 minutter.

    Geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en skål og treff skaftet på en skje eller kniv igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen. Renner dråpen sammen, så tilsett litt mer sukker og kok opp igjen.

    Hell geleen over på rene glass.

    Oppbevares mørkt og kjølig.