Kutt matsvinn – rydd kjøleskapet hver torsdag
- Det er utrolig tilfredsstillende å lage mat på «tomt kjøleskap» og samtidig få vasket ut av grønnsakskuffen og gjort klar for nye friske varer til helgen, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret i frukt og grønt.
Matsvinn oppstår når spiselig mat kastes eller brukes til noe annet enn menneskemat. En tredjedel av mat som produseres i verden blir aldri spist fordi maten blir ødelagt og kastet. Det er blitt gjort en stor innsats for å redusere matsvinnet i flere ledd. Satsingen på å redusere matsvinn har vært viktig og vellykket i butikkene med nedprising av varer som snart går ut på dato som et viktig tiltak, men fortsatt er det hjemme vi alle kan gjøre mest.
En forbrukerundersøkelse fra 2020 viser at det er «gryterester», grønnsaker og frukt som ligger høyest på listen over mat folk har kastet siste uken.[1]
Grønnsaker og frukt er levende produkter som tørker ut hvis de ikke pakkes godt inn i kjøleskapet, så det er smart å ta en ukentlig gjennomgang av grønnsakskuffen.
Innfør «restetorsdag»!
- De aller fleste opplever å ha rester av både råvarer og middagsrester i kjøleskapet som bare blir stående og til slutt kastet. Det er ingen god følelse. Se på det som en morsom utfordring å lage noe godt av restene, oppfordrer Byermoen.
Det aller meste passer i en omelett eller en suppe. En halv løk, et par litt myke gulrøtter, en dusk med brokkoli eller en skalk med kål kan by på uante muligheter. Kokte poteter kan også få nytt liv i en omelett, eller en deilig lunsjsalat sammen med løk eller purre og tomater, eller andre gode rester du finner i kjøleskapet ditt.
[1] NORSUS Matsvinn 2019 – på oppdrag fra Matvett AS